Dokumenty o odrzuceniu spadku

• Autor wątku Autor wątku dbaran
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dbaran

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam
Chciałbym się dowiedzieć czy muszę wysyłać wierzycielowi, który "upomniał się" o dług po zmarłej teściowej do moich dzieci ? Cały spadek po teściowej został odrzucony, co zostało sformalizowane w formie aktu notarialnego. Nie wiem tylko czy takie dokumenty muszę komukolwiek wysyłać ? Jeżeli ich nie wyślę to zakładam, że kancelaria wystąpi na drogę sądową co będzie się wiązało z kosztami dla nich. Pytanie czy ja mogę być obciążony jakimiś kosztami z uwagi na brak dobrowolnego wyłania dokumentów ? Dostali ode mnie tylko informację, iż spadek został odrzucony, ale chcą na to "dokumenty".

A czy za dzieci również odrzuciliście spadek? Bo wygląda na to, że nie i dlatego wierzyciel upomina się od dzieci.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Tak, w imieniu dzieci również spadek został odrzucony. Także prawnie wszystko jest "dopięte". Kwestia tego, że nie chce przekazywać dokumentów z danymi moimi ( brak zaufania dla naciągaczy ) i dzieci jeżeli tego nie muszę robić. Poza tym stwierdzam, że skoro ponaciągali ludzi i narazili na koszty to jeżeli czegoś chcą to niech teraz się sami narażają na koszty, gdy chcą jakieś informacje i dokumenty. Zastanawiam się też skąd oni mają dane moich dzieci ...

Napisz im żeby zgłosili się do sądu właściwego dla ostatniego zamieszkania teściowej. Tam są wypisy aktów notarialnych dotyczących zrzeczenia się spadku.
Co do danych dzieci, być może ktoś z rodziny podał. Byli jeszcze inni spadkobiercy, którzy też się zrzekli?

Morgan41 napisał:
Napisz im żeby zgłosili się do sądu właściwego dla ostatniego zamieszkania teściowej. Tam są wypisy aktów notarialnych dotyczących zrzeczenia się spadku.
Co do danych dzieci, być może ktoś z rodziny podał. Byli jeszcze inni spadkobiercy, którzy też się zrzekli?

Najbliższym spadkobiercom jest moja żona, później moje dzieci. Kolejni to siostra i brat teściowej. Wszyscy zrzekli się spadku. Raczej nie podawali nikomu żadnych danych. Poza tym do nich to chyba by się zgłosili dopiero po "odhaczeniu" moich dzieci. Odrzucenie spadku w przypadku dzieci było robione u notariusza w naszym miejscu zamieszkania, także 300 km od miasta teściowej. Pytanie czy w takim wypadku będą mieli też wypis? Żona załatwiała to w miejscu zamieszkania teściowej.

Jeszcze jedno pytanie, czy mieliście zgodę sądu na odrzucenie spadku? No chyba, ze Twoje dzieci są pelnoletnie. Co do wypisów aktow, to notariusz sam wysyła do odpowiedniego sądu takie oświadczenie (jest o nawet ujęte w akcie notarialnym na ostatniej stronie)
Wygląda jak by wierzyciel przeprowadził postępowanie spadkowe i przez to dowiedział się danych twoich dzieci.
Wierzyciel składa wniosek o przeprowadzenie postępowania spadkowego w sądzie odpowiednim do miejsca zamieszkania zmarłego. Dlatego tam właśnie znajdują się oświadczenia o odrzuceniu spadku przesłane przez notariusza.

Ostatnia edycja:
Morgan41 napisał:
Jeszcze jedno pytanie, czy mieliście zgodę sądu na odrzucenie spadku? No chyba, ze Twoje dzieci są pelnoletnie. Co do wypisów aktow, to notariusz sam wysyła do odpowiedniego sądu takie oświadczenie (jest o nawet ujęte w akcie notarialnym na ostatniej stronie)
Wygląda jak by wierzyciel przeprowadził postępowanie spadkowe i przez to dowiedział się danych twoich dzieci.
Wierzyciel składa wniosek o przeprowadzenie postępowania spadkowego w sądzie odpowiednim do miejsca zamieszkania zmarłego. Dlatego tam właśnie znajdują się oświadczenia o odrzuceniu spadku przesłane przez notariusza.

Tak, mamy takie postanowienie. Pytanie czy jeżeli zignoruje list od tej kancelarii to wiążą się z tym jakieś konsekwencje?

Jeśli macie prawidłowo przeprowadzone zrzeczenia się spadku, to wierzycielowi nie musicie nic udowadniać.
Niech przeprowadza postępowania spadkowe, to się wszystkiego dowie. Musicie się jednak liczyć z tym, że sąd może was wezwać na świadków, ale z tego co mówił nam nasz notariusz, takie wezwania zazwyczaj nie są obowiązkowe.

Powrót