Dokumenty problemy

• Autor wątku Autor wątku Meffi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Meffi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Staram się wyrobić dokumenty niemieckie jednak nie jest to takie proste dla mnie ponieważ zgubiłem paszport niemiecki . Bylem w konsulacie to baba uznała ,że muszę udokumentować pochodzenie od poczatku calej rodziny. Kolejną przeszkodą bedzie brak kontatku z rodzicami.

Posiadam dokumenty :
-Zameldowania w Niemczech
-Papiery do wojska Niemieckiego

Mieszkałem i chodziłem tam do szkoly przez pare lat. Moja matka wciąż tam mieszka

Co mogę zrobić aby wyrobić dowód / paszport ? Czy opcja wyjechania do nieimiec aby wyrobic dokumenty bedzi 100% ?

Ostatnia edycja:
A kto ci pierwotnie wystawil ten paszport? Konsulat czy jakis niemiecki urzad miasta?

Czy zglosiles zgubienie paszportu wladzom niemieckim?

Wystawiał mi urząd miasta, wiem gdzie ale nie pamiętam nazwy miejscowości (tam sie kierować?)

Zagubienia nie zgłaszałem z prostego powodu mieszkam w Polsce i nie używałem go po prostu.

Jakies to wszystko troche dziwne: nie uzywales dokumentu, ale go zgubiles, nie pamietasz nazwy miejsocowosci, w ktorej mieszkales i wyrabiales dowod.

No coz, czy sie uzywa czy nie, w Polsce jest kilka konsulatow niemieckich, trzeba bylo zglosic tam fakt zgubienia dokumentu.

Mozesz pojechac do miejscowosci niemieckiej, w ktorej ci pierwotnie wystawili ten dokument niemiecki i poprosic o wystawienie dowodu niemieckiego (ale nie paszportu, bo do tego byloby potrzebne zameldowanie), zabierz ze soba aktualne polskie zaswiadczenie o zameldowaniu na stale w Polsce.

A na przyszlosc zrob sobie kopie tego dowodu i jak go zgubisz, natychmiast powiadamiaj pisemnie najblizszy konsulat niemiecki prezsylajac kopie zagubionego dokumentu, to bedziesz mial mniej problemow

Jestem również zameldowany w Niemczech (tu i tam).Dziękuję za rade a przede wszystkim za pomoc :)

Pozdrawiam

Jak jestes zameldowany w Niemczech, to i tak konsulat nie jest wlasciwy do wydawania ci dokumentow.

Meffi

Skoro jesteś zameldowany w Niemczech powinieneś posługiwać się dowodem.
Zgłoś zaginięcie paszportu w Niemczech i ze zgłoszeniem z Policji idziesz do meldunkowego w miejscu zameldowania wyrabiasz paszport.
powodzenia

Witam ponownie.

Otóż znalazłem paszport i chcę wyrobić dowód niemiecki.

Plan mam taki aby wyjechać tam gdzie mi wystawiali pierwotnie paszport ale mam pytanie czy od razu wyrobią mi również dowód ?

Paszport jest nie aktualny (dla dzieci) i czy muszę pierw odnowić ten dokument ,żeby dostać dowód?

Dodatkowo chciałem się dowiedzieć czy muszę iść na komisje wojskową?

Wysłałem im wiadomość ,że uważam ,iż jest to nie zasadne bo jestem w wojsku Polskim w rezerwie .

W Niemczech nie ma juz od lat obowiazkowej sluzby wojskowej

Powrót