DOM a rozwód i nowy partner

• Autor wątku Autor wątku MYou
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MYou

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam , z mezem jestem w trakcie rozwodu , mieszkam w swoim domu rodzinnym z dziecmi 1/3 domu jest moja po tacie 2 miesiace przed rozwodem do swojej 1/3 jako wspolwlasciciela dolaczylam swojego meza , w domu mieszka jeszcze brat dwa oddzielne mieszkania , poznałam partnera nowego chciałabym z nim zamieszkać czy moj przyszły ex mąż moze zadecydować czy ktos moze sie do mnie wprowadzic? dodam jeszcze ze sprawa domu bedzie w toku zeby wypisać go z akt . pozdrawiam

dodam ze dom nie ma wydzielonych czesci osobnych tylko jest jako całość 1/3

Nie może decydować. Tak samo jak on chciałby nadal mieszkać i sprowadzić kochankę. To może. Póki nie macie rozwodu ma prawo mieszkać tam gdzie żona. Potem to już kolejna kwestia.

Czyli jak mamy 1/3 domu wspólną z męzem to czy moze w tym domu zamieszkać mój obecny partner ,czy nie wezwie policji ze on sie nie zgadza ?

Użyczenie lokalu (czy najem), to czynność przekraczająca zarząd zwykły rzeczą wspólną. Powinna być zgoda wszystkich współwłaścicieli. Możesz o taką zgodę wystąpić do sądu o ile mąż nie wyrazi zgody. Wspólne zamieszkanie żony z mężem plus kochanek i na taki cyrk mają patrzeć dzieci? Nie wiem jakby to ocenił sąd. A ten ma zawsze na względzie dobro dziecka.
do swojej 1/3 jako wspolwlasciciela dolaczylam swojego meza..... dodam jeszcze ze sprawa domu bedzie w toku zeby wypisać go z akt
Nie ma takich czynności jak dopisanie, dołączenie czy wypisanie. Przeniesienie prawa własności wymaga formy aktu notarialnego, więc sprawdź jak jest zatytułowany. Już pytałem o to w innym wątku. Brak odpowiedzi.

tak współwłasność jest w formie aktu notarialnego ja mialam 1/3 podziału i teraz 1/3 mam z przyszłym ex mezem

Reset321 napisał:
Użyczenie lokalu (czy najem), to czynność przekraczająca zarząd zwykły rzeczą wspólną. Powinna być zgoda wszystkich współwłaścicieli. Możesz o taką zgodę wystąpić do sądu o ile mąż nie wyrazi zgody. Wspólne zamieszkanie żony z mężem plus kochanek i na taki cyrk mają patrzeć dzieci? Nie wiem jakby to ocenił sąd. A ten ma zawsze na względzie dobro dziecka.

Nie ma takich czynności jak dopisanie, dołączenie czy wypisanie. Przeniesienie prawa własności wymaga formy aktu notarialnego, więc sprawdź jak jest zatytułowany. Już pytałem o to w innym wątku. Brak odpowiedzi.

moj mąż sie wyprowadził pół roku temu mieszkam teraz sama z dziecmi

współwłasność jest w formie aktu notarialnego
To dla wszystkich jest jasne. Tylko do jakiej czynności doszło - darowizna, rozszerzenie wspólności majątkowej małżeńskiej o ten składnik majątku, czy jeszcze coś innego.

Reset321 napisał:
To dla wszystkich jest jasne. Tylko do jakiej czynności doszło - darowizna, rozszerzenie wspólności majątkowej małżeńskiej o ten składnik majątku, czy jeszcze coś innego.

Darowizna 2 miesiace przed wniesieniem przez niego sprawy o rozwód

Darowiznę można odwołać tylko w przypadku rażącej niewdzięczności. Ciężar dowodu, że do niej doszło leży po twojej stronie (art.6 kc). Poczytaj w sieci co to takiego rażąca niewdzięczność.

Reset321 napisał:
Darowiznę można odwołać tylko w przypadku rażącej niewdzięczności. Ciężar dowodu, że do niej doszło leży po twojej stronie (art.6 kc). Poczytaj w sieci co to takiego rażąca niewdzięczność.

rozumiem postępowanie o odwołanie darowizny bedzie sie toczyc w sądzie
tylko czy jak mąż sie wyprowadził kilka miesiecy temu sprawa rozwodowa jest w toku czy ze mną moze zamieszkac inna osoba w tym domu? bez zgody mojego niedługo ex małzonka ???

Powrót