Dom dziecka mojej mamy- jak uzyskać jakiekolwiek informacje?

• Autor wątku Autor wątku oxox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oxox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry,
Mam dość, hmm... trudną do rozwikłania sytuację, ale liczę na Waszą pomoc, abym mógł wesprzeć w tym temacię swoją mamę.

Chodzi o jej dzieciństwo, które spędziła w domu dziecka. Została adoptowana w wieku 6 lat, a z wcześniejszych sytuacji nie pamięta zbyt wiele.
Teraz bardzo chciałaby dowiedzieć się czy miała rodzeństwo, z jakiego poowodu wogóle trafiła do domu dziecka, bo byly to lata 1957 lub 58.
Ma tylko gdzieś tam w odległej pamięci, że jej mama trafiła do aresztu.
Najpewniej dużo łatwiej byłoby ustalić gdyby moja mama posiadała papiery, które były najpewniej wydane po adopcji.
Nie mamy pojęcia co się z nimi stało, ale nie mamy ich z pewnością "pod ręką".
Jak w takiej sytuacji mielibyśmy się teraz zachować? Gdzie się udać?
Dom dziecka, ale został zamknięty w 2008, może dokumenty gdzieś trafiły? Kościół, w którym mama miała chrzest? Czy tam będą te istotne dane?
Może gdzieś w rządowych materiałach będą potrzebne informacje?

Bardzo proszę Was o pomoc.

Czy zaczęliście od podstawowej informacji czyli uzyskaliście zupełny akt urodzenia mamy?

Gapciu napisał:
Czy zaczęliście od podstawowej informacji czyli uzyskaliście zupełny akt urodzenia mamy?

Nie mamy nic takiego i nie bardzo wiem gdzie moglibyśmy szukać tychże informacji.
Mama nie zna niestety swojego miejsca urodzenia. Gdzie zatem udać się po taki akt? Jest może jakieś centrum na zasadzie krajowego rejestru?

Gapciu napisał:
Uzyska go w dowolnym urzędzie stanu cywilnego.
Bardzo dziękuję za wskazówkę. Natychmiast po świętach udamy się w swojej gminie po ten akt. Jak tylko go otrzymamy pozwolę zwrócić się z dalszymi pytaniami 🙂
Pozdrawiam i życzę udanych Świąt 🙂

Powrót