Dom dziecka zasady

• Autor wątku Autor wątku everything
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
everything

everything

Użytkownik
Odpowiedzi
179
Witam mój przyjaciel z podwórka wraz ze swoją żoną mają dosyć przykry problem
Mianowicie mają 2 dzieci
Syna ( starszego )
Córkę 2 lata
Córka od samego początku sprawia ogromne problemy nie śpi wiecznie płacze wielokrotnie rodzice już musieli się z tego powodu tłumaczyć
Pewien lekarz podejrzewa że dziewczyna ma nadpobudliwość ( ADHD ) ale bardzo zaawansowane rodzice zaczelii szukać pomocy u lekarzy jednak terminy są po kilka do nawet kilkunastu miesięcy czasu a lekarze i tak podchodzą do tego bardzo zle wyśmiewając sprawę i mówiąc że rodzice po prostu mają dosyć nie grzecznego dziecka
Sam przez jakiś czas tak myślałem ale jakieś 3 tygodnie temu byliśmy na wspólnym wyjeździe i niestety w zupełności rodzice maja racje
Rodzice nie są bogaci ciężko ojciec pracuje na utrzymanie tej dwójki ale czesto jest nie wydolny w pracy z uwagi na np nie przespane 4 nocki z rzędu :( wracając do pytania rodzice myślą już nawet o ekstremalnym rozwiązaniu a mianowicie oddaniu dziecka do domu dziecka i pieczy zastępczej bo tak jak wspomniałem lekarze mają sprawę głęboko gdzieś i teraz pytanie jak taka procedura wygląda z punktu widzenia prawa ?

Pana znajomi mogą skontaktować się z lokalnym Ośrodkiem Pomocy Rodzinie, Ośrodkiem Pomocy Społecznej lub Centrum Usług Społecznych - rodzajów wsparcia dla rodzin jest dużo (asystent rodziny, ośrodki wsparcia dziennego, świetlice środowiskowe itd.). Placówka opiekuńczo - wychowawcza lub zawodowa rodzina zastępcza to ostateczność. Generalnie do placówki opiekuńczo-wychowawczej kieruje sąd lub w przypadkach nagłych (opuszczenie, przemoc) dzieci umieszczane są poza środowiskiem domowym na podstawie decyzji pracownika socjalnego i funkcjonariusza policji. Formalnie nie ma przeszkód by do sądu z takim wnioskiem zwrócili się rodzice.

Ostatnia edycja:
Powrót