Dom po rodzicach - a lokator

• Autor wątku Autor wątku AK70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AK70

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Odziedziczyłam dom po rodzicach w drodze nabycia spadku. Jestem jego jedynym właścicielem. Moi rodzice nie żyją od kilku lat, a ja wróciłam z zagranicy po ich śmierci. W domu mieszka Konkubina mojego ojca z nowym Konkubentem oraz jej syn. W jaki sposób mogę się pozbyć niechcianych lokatorów.
Ta Pani nie chce się stamtąd wyprowadzić dopóki nie zapłacę jej kosztów jakie poniosła rzekomo z tytułu remontu domu oraz poszukanie jej mieszkania zastępczego.
Pytanie kolejne jest - kiedy mogę ten dom jak najszybciej sprzedać (dodam że jestem zameldowana w nim od czerwca 2009r, a decyzją sądu jestem jego właścicielem od stycznia 2009r)? Chodzi mi o podatek 19% wymagany do opłaty w momencie sprzedaży domu odziedziczonego.
Zapłaciłam podatek od nabycia spadku (rodzice zmarli przed 2006r) - czy zatem podatek ten mnie również obowiązuje?
Dziękuję za pomoc

niestety tak, chyba że sprzedasz mieszkanie i kupisz inne za kwotę co najmniej równą w zasadzie cenie sprzedaży;

nalezy ich wezwać do opuszczenia lokalu w terminie sensownym na przykłąd miesiąca, a następnie eksmitować;

od chwili, gdy nie opuszczą mieszkania, to należy Ci się wynagrodzenie za bezumowne korzystanie z rzeczy;

oczywiście eksmitować - powództwo do sądu itp

Powrót