dom w ostrej granicy dzialki

• Autor wątku Autor wątku fankas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fankas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
witam, jeżeli był podobny temat, przepraszam ale nie potrafię znaleźć jednoznacznej odpowiedzi. wpadł mi w oko dom w ostrej granicy działki. otóż przylega on jedna ścianą(znajdują się w niej okna oraz balkon) do dojazdu sąsiedniej działki. przeglądając plan zagospodarowania przestrzennego wszystko się zgadza. ale skąd to okno i balkon? czyżby samowola budowlana? może jest jakieś prawne uzasadnienie? pytanie czy ma sens zatruwać sobie takim domem głowę czy nie lepiej ominąć szereg późniejszych problemow?

Rozporządzenie w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie § 12. 3. 1) a. odległość od granicy musi wynosić co najmniej 4m.
Przepis ten jest ze względu na bezpieczeństwo pożarowe. Nadzór budowlany niezależnie od tego czy jest to samowola czy nie może kazać zlikwidować otwory okienne.

1. Czy ten dojazd to osobna działka a może to służebność tzn. droga konieczna?
2. Jaka jest odległość do płotu następnej działki? wydaje się, że około 3-3,5m

1. wydaje mi sie ze droga konieczna(nie znam sie wogole na prawie budowlanym) jak lub gdzie moge tego sie dowiedziec?
2. liczac od sciany budynku moze byc,od dachu/ tarasu moze byc mniej

budynek 293 na planie

Jeśli dom jest sprzedawany bez drogi przy oknie to zapomnij. Zauważ, że masz balkon i dach nadwieszone na nieruchomości sąsiedniej, odrobina złej woli sąsiada i nakaz rozbiórki.

przyatakuje jutro pośrednika co ma na ten temat do powiedzenia,
ale domyslam sie jaka bedzie odpowiedz...
dzieki wielkie za potwierdzenie przypuszczen

Ogrodzenie NIE JEST jednoznaczne z granicą działki. Poproś o pokazanie GRANIC działki
Wg danych na bielskim geoportalu obrys budynku nie wykracza poza granice działki .
Więc należy udać się do starostwa i poprosić o mapę lub podgląd w systemie informatycznym jeżeli jest taka możliwość..
Wg zgrubnych pomiarów działka drogowa ma ok. 3.5m szerokości .
I sprawdź strukturę własności (użytkowanie wieczyste czy własność - będzie w KW)

PS
Budynek na sąsiedniej działce również jest bliżej granicy niż 4 m
Numery 204 i 2 poniżej metra.
Trzeba sprawdzić odbiór budynku i zgodność z MPZP w czasie kiedy był budowany plus kiedy została wydzielona działka drogowa

Ostatnia edycja:
Fakt, najlepiej dopytać zanim podejmiesz decyzję. Wciąż jednak pozostaje wątpliwość co do odległości okien do działki drogi dojazdowej. Należy pamiętać, że nadzór budowlany nie często wydaje decyzje dotyczące odległości ściany z otworami, kierując się jedynie obecną sytuacją i przepisami

mam pewnę teorie.
wydaje mi się, ze pierwotnie była to jedna wielka działka na której postawiono dwa (dosłownie) identyczne domy. Dopiero w późniejszym okresie wydzielono kawałek ziemi na dojazd do budynku 292. ponadto "droga" dojazdowa do budynku 292 jest utwardzona tylko z początku potem przyjmuje postać czegoś w rodzaju chodnika

a wiec faktycznie droga dojazdowa powstała w wyniku "odłączenia części nieruchomości z innej księgi wieczystej" w 2009r. Natomiast w dziale I-Sp brak jakichkolwiek wpisów. Mogę podać nr KW- może ktoś mądrzejszy ode mnie będzie miał coś więcej do powiedzenia.
Poniżej znajduje się zdjęcie z geomapy portalu starostwa bielskiego, w którym to(jak zapewniła mnie Pani z działu) dane aktualizowane są niemal codziennie.

Powrót