K
Krzysztof_88
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Domaganie się zapłaty od Wykonawcy gdy Podwykonawca nie płaci
Witam wszystkich,
Jestem podwykonawcą drugiego stopnia czyli:
-jest główny Wykonawca,
-Podwykonawca nr 1,
-i Podwykonawca nr 2, firma wynajęta przez Podwykonawcę 1, czyli ja.
Czy w sytuacji w której Podwykonawca nr 1 nie zapłacił Podwykonawcy nr 2 faktury za prace w ramach inwestycji realizowanych przez Wykonawce, to czy Podwykonawca nr 2 może domagać się od Wykonawcy zapłaty za wykonanie prac na poczet przyszłych jego rozliczeń z Podwykonawcą 1? Czy Wykonawca ma obowiązek rozliczenia z Podwykonawcą nr 2, gdy nie zrobił tego Podwykonawca nr 1?
Posiadam oczywiście wszystkie niezbędne dokumenty potwierdzające wykonie prac (zamówienie oraz odbiór prac podpisane przez Podwykonawce nr 1).
Dodam jeszcze, że inwestycja jest prywatna, nie państwowa.
Jeśli prawo stoi po mojej stronie to będę wdzięczy również za podstawę prawna którą będę mógł przedłożyć Wykonawcy.
Dziękuje za pomoc.
Witam wszystkich,
Jestem podwykonawcą drugiego stopnia czyli:
-jest główny Wykonawca,
-Podwykonawca nr 1,
-i Podwykonawca nr 2, firma wynajęta przez Podwykonawcę 1, czyli ja.
Czy w sytuacji w której Podwykonawca nr 1 nie zapłacił Podwykonawcy nr 2 faktury za prace w ramach inwestycji realizowanych przez Wykonawce, to czy Podwykonawca nr 2 może domagać się od Wykonawcy zapłaty za wykonanie prac na poczet przyszłych jego rozliczeń z Podwykonawcą 1? Czy Wykonawca ma obowiązek rozliczenia z Podwykonawcą nr 2, gdy nie zrobił tego Podwykonawca nr 1?
Posiadam oczywiście wszystkie niezbędne dokumenty potwierdzające wykonie prac (zamówienie oraz odbiór prac podpisane przez Podwykonawce nr 1).
Dodam jeszcze, że inwestycja jest prywatna, nie państwowa.
Jeśli prawo stoi po mojej stronie to będę wdzięczy również za podstawę prawna którą będę mógł przedłożyć Wykonawcy.
Dziękuje za pomoc.
Ostatnia edycja: