Domagania się zapłaty od inwestora gdy wykonawca nie płaci podwykonawcy

• Autor wątku Autor wątku Krzysztof_88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysztof_88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Domaganie się zapłaty od Wykonawcy gdy Podwykonawca nie płaci

Witam wszystkich,

Jestem podwykonawcą drugiego stopnia czyli:
-jest główny Wykonawca,
-Podwykonawca nr 1,
-i Podwykonawca nr 2, firma wynajęta przez Podwykonawcę 1, czyli ja.
Czy w sytuacji w której Podwykonawca nr 1 nie zapłacił Podwykonawcy nr 2 faktury za prace w ramach inwestycji realizowanych przez Wykonawce, to czy Podwykonawca nr 2 może domagać się od Wykonawcy zapłaty za wykonanie prac na poczet przyszłych jego rozliczeń z Podwykonawcą 1? Czy Wykonawca ma obowiązek rozliczenia z Podwykonawcą nr 2, gdy nie zrobił tego Podwykonawca nr 1?
Posiadam oczywiście wszystkie niezbędne dokumenty potwierdzające wykonie prac (zamówienie oraz odbiór prac podpisane przez Podwykonawce nr 1).
Dodam jeszcze, że inwestycja jest prywatna, nie państwowa.

Jeśli prawo stoi po mojej stronie to będę wdzięczy również za podstawę prawna którą będę mógł przedłożyć Wykonawcy.

Dziękuje za pomoc.

Ostatnia edycja:
Więc od niego się domagaj zapłaty a to, że on nie ma pieniędzy od inwestora to nie twój problem. Od inwestora nie masz prawa/szans czegokolwiek się domagać.

Chodzi o to, że inwestor mu płaci za kolejne etapy prac, a on unika się przed płaceniem mi.

Więc skieruj sprawę do sądu albo zacznij od straszaków za potwierdzeniem odbioru, jakies przedsadowe wezwania do zaplaty itp.

Wezwanie do zapłaty z terminem np 5 dni (o ile jest po terminie umownym) i po tym terminie pozew.
Pamiętaj, że za opóźnienie w zapłacie przysługuje Ci równowartość 40€ jako zwrot kosztów egzekucji.

Powrót