Domena internetowa a istniejąca firma o takiej samej nazwie.

• Autor wątku Autor wątku novy86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

novy86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,

Prowadzę działalność gospodarczą - lokalna sprzedaż AGD. Chcę rozpocząć sprzedaż internetową. Kupiłem domenę internetową, powiedzmy thomasagd.pl (od mojego imienia i branży).

Zauważyłem że w drugiej części Polski, również istnieje lokalna firma zajmująca się sprzedażą AGD i jej nazwa to "Thomas AGD Tomasz Iksiński". Sprzedają tylko lokalnie, jedyną stronę internetową jaką mają to na facebooku. Według CEIDG tamta firma istnieje od 2012 roku, moja od 1996 roku. Tylko że ich firma w nazwie ma te Thomas AGD..., a moja po prostu moje imię i nazwisko. Co więcej sprzedażą AGD zajmuję się od 2016 roku (wtedy też dodałem takie też PKD do wpisu w CEIDG), oni od powstania firmy czyli od 2012 roku.

Czy nie będę oskarżony o czyny nieuczciwej konkurencji?
Czy będzie istniała możliwość aby on wysunął roszczenie wobec tej domeny?

Na chwilę teraźniejszą absolutnie nie wchodzimy w sobie w drogę (lokalna sprzedaż w skrajnych sobie terytorialnie rynkach zbytu) ale z chwili gdy uruchomię sprzedaż internetową to przecież mogę mieć klientów z jego miasta.

Nie wiemy, zapytaj interesowanego.
Oczywiście ale z jakim skutkiem też nie wiadomo.

Zainteresowany to ja jestem tą domeną, czy on to nie wiem. Mogę się zapytać... Tylko o co? Czy nie ma nic przeciwko?

Dziś mi powie żebym sobie brał tę domenę bo on sprzedaje lokalnie i reklamuje się na facebooku. A ja jutro uruchomię sklep, wypozycjonuję domenę i on zmieni danie. Może? Jeśli może to jakimi narzędziami prawnymi dysponuje?

Jeśli nazwa strony jest w domenie pl to masz obowiązek w razie sporu poddać się ocenie Sądu polubownego.

Powrót