Domena publiczna a redaktor i korektor książki

• Autor wątku Autor wątku lj2m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lj2m

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam książkę autorstwa Jana Mazurkiewicza, który zmarł w 1947 roku, czyli ponad 70 lat temu.

Wiem że w przypadku tłumaczeń jest tak że trzeba odczekać 70 lat od śmierci tłumacza nim książka przejdzie do domeny publicznej.

Jednak autorem tej książki jest Polak i tu pytanie czy książka przechodzi do domeny publicznej czy nie? Pytam, ponieważ w książce jest podany również redaktor, redaktor techniczny, korektor i projektant okładki. Czy w takim razie musi upłynąć 70 lat od ich śmierci czy wystarczy że upłynęło 70 lat od śmierci autora? Książka została wydana w 1980 roku, ale nie wiem czy to też gra rolę czy nie.

Chciałem opublikować książkę w postaci tekstowej na stronie internetowej, dlatego chcę mieć pewność czy przeszła ona do domeny publicznej czy nie.

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Prawa autorskie majątkowe do oryginału wygasły i nie ma to nic wspólnego do praw autorskich majątkowych tłumaczenia. Redaktorzy nie są współautorami i nie nabyli żadnych praw do tego utwory jedynie pozostaje kwestia okładki, która również podlega ochronie prawnoautorskiej. W tej chwili każdy może swobodnie z tego utworu korzystać.

Dziękuję za odpowiedź.

Rozumiem że co do tłumaczeń książek zagranicznych autorów jest tak jak napisałem i nawet jak autor zmarł ponad 70 lat temu to książka trafia do domeny publicznej dopiero 70 lat po śmierci tłumacza?

lj2m napisał:
... książka trafia do domeny publicznej dopiero 70 lat po śmierci tłumacza?
Pojecie amerykańskiego terminu "domena publiczna" jest obce polskiemu prawu, tutaj mówi się o wygaśnięciu praw autorskich majątkowych i jest, jak słusznie zauważyłeś, związane ze śmiercią autora jeśli jest znany. Po wygaśnięciu tych praw każdy może dokonać opracowania utworu w tym tłumaczenia.

A co w przypadku kiedy ktoś już opracował tłumaczenie i chcemy je wykorzystać np. na stronie internetowej? To czy musimy również czekać 70 lat po śmierci tłumacza by wygasły prawa autorskie majątkowe czy też tłumacz nie ma takich praw?

Powrót