domena xxx-sklep.pl

• Autor wątku Autor wątku fejsik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fejsik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Chciałbym otworzyć sklep internetowy o nazwie xxx-sklep.pl. Byłby to sklep w którym znajdują się tylko oryginalne produkty tylko jednej firmy jaką jest xxx*.
Towar będzie brany od oficjalnego dystrybutora firmy xxx.

Czy zgodne z prawem jest używanie takiej domeny oraz prowadzenia pod tym adresem sklepu internetowego?

Szczerze powiedziawszy - czytałem masę informacji na ten temat, jednak nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedniej informacji na ten temat.

Proszę o wszelkiego typu informacje na ten temat.

Dodam, że moja firma jest zarejestrowana pod nazwą yyy. Na stronie xxx-sklep.pl będzie informacja, że właścicielem sklepu jest firma yyy.

*xxx - tutaj chciałbym wstawić nazwę dużej firmy takiej jak asus lub sony.

Witam,

jeśli marka xxx jest zarejestrowanym i chronionym na obszarze Polski (bo, jak rozumiem to jest pański rynek docelowy) znakiem towarowym - powinno się w takim przypadku uzyskać zgodę właściciela marki (praw ochronnych). Tu raczej dozwolony użytek z takich znaków w działalności handlowej (w świetle ustawy prawo własności przemysłowej) mógłby być ciężki do udowodnienia.

Inna rzecz, należałoby zwrócić uwagę, aby nie być posądzonym o czyn nieuczciwej konkurencji - sugerowanie klientom, że pański sklep jest de facto sklepem firmy xxx - a nie inną firmą sprzedającą jej wyroby...

Powinien się Pan zapoznać z ustawami i przemyśleć temat...

Dziękuję za odpowiedź.

Napiszę do firmy xxx jak oni to widzą - i co o tym myślą.

Powrót