Domena z literówką uznana za obraźliwą.

• Autor wątku Autor wątku jaros944
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
J

jaros944

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Cześć,

Zwracam się do Was z pewnym problemem, który mi się niedawno przytrafił. Mianowicie chodzi o domenę http://rheladbible.com, która jest literówką domeny Home - TheLADbible.
Sprawa wygląda tak, że domena była zaparkowana na Sedo, natomiast tydzień temu dostałem maila od Theladbible, że domena została uznana przez nich za obraźliwą. Dodatkowo napisali, że nie chcą zgłaszać tej sprawy swoim prawnikom, i że mam oddać domenę w ich własność.
Napisałem do nich maila na adres, który podali, lecz adres ten nie istnieje, więc to zignorowałem. Dziś znowu dostałem od nich wiadomość, że nie odpowiedziałem na ich maila i jeśli nie oddam domeny w ich własność, to przekażą sprawę prawnikom.

Co powinienem zrobić?
Z góry dzięki.

Jak Ci napiszę, że masz mi dać 100 zł bo inaczej podam Cię do sądu. To dasz mi 100 zł?

A potrzebujesz tej domeny? Bo jak nie to zaoferuj, że im ją sprzedasz, to firma z UK, za powiedzmy 5 tysięcy funtów. Póki są członkiem EU nie będzie problemu z transakcją - potem może być więcej formalności.

Syphar napisał:
A potrzebujesz tej domeny? Bo jak nie to zaoferuj, że im ją sprzedasz, to firma z UK, za powiedzmy 5 tysięcy funtów. Póki są członkiem EU nie będzie problemu z transakcją - potem może być więcej formalności.

Ta domena nie jest mi potrzebna. Też myślałem o tym, żeby im zaoferować sprzedaż tej domeny, ale nie wiem czy jest to wszystko legalne z prawnego punktu widzenia?

Legalne jest, oczywiście podatek trzeba będzie odprowadzić.

Syphar napisał:
Legalne jest, oczywiście podatek trzeba będzie odprowadzić.

Tak, z podatku zdaje sobie sprawę.

Czyli te ich groźby o prawnikach są po prostu typową próbą wyłudzenia ode mnie tej domeny z darmo, tak?

Bądź ew. próbą zastosowania prawa UK - jeśli coś w nim daje im taką możliwość - ale jeżeli mieszkasz w PL to nic z tym nie zrobią.

Dziękuję Wam bardzo! :wink:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót