domena z nazwiskiem

• Autor wątku Autor wątku wizzard
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wizzard

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

miałem domenę ze swoim nazwiskiem w nazwie ( sossowski.pl, s to inicjał mojego imienia ) niestety spóźniłem się z jej przedłużeniem i ktoś mi ją podebrał... czy mam prawo żądać jej zwolnienia jeśli osoba, która mnie podkupiła nie ma takiego samego nazwiska i/lub zarejestrowanego znaku towarowego sossowski?

jeśli nie to koniec pytań,
jeśli tak to jaka jest podstawa prawna?

z góry dziękuję za poradę

To że nosi się takie samo nazwisko jak nazwa domeny do niczego nikogo nie obliguje. Może być tak samo nazwisko sossowski jak i ossowski + s jako imię. DLaczego prawa tego drugiego do domeny są wieksze od praw pierwszej osoby? W moim przekonaniu zasada pierwszeństwa tutaj obowiązuje i jeśli odbyło się zgodnie z prawem przejęcie domeny to nie wiedzę powodu dla których inna osoba miała by oddać taką domene.

Z tresci na stronie można potem ewentualnie mogą wypłynąć wnioski apropo naruszenia dóbr osobistych do nazwiska, pseudonimu czy inne wymienione lub nie w art. 23. Tutaj jednak wchodzi w grę zaprzestanie naruszenia, a nie przekazanie domeny komuś innemu. Musiałoby być też połączenie treściowe strony z Pańską osobą... bezprawne.

oczywiście ma to sens jeśli nowy abonent nosi podobne nazwisko lub ma zarejestrowaną nazwę podobną do mojego nazwiska, natomiast jeśli tą nazwą jest Szmatex LLC to również prawo do jest równe?

i co w przypadku kiedy nowy właściciel nie umieści na stronie żadnych treści ale za to będzie używał domeny jako skrzynki pocztowej w oczywisty sposób sugerując autorstwo rozsyłanych wiadomości?

Niestety kto pierwszy ten lepszy. Możesz jedynie skontaktować się z tą osobą, jeśli jest taka możliwość czy nie odstąpi ci nazwy domeny. Być może ten ktoś też kiedyś "czaił" się na tą domenę i ty mu podebrałeś, więc teraz był czujny.

Nie chciałem zakładać nowego tematu dlatego zapytam tutaj:

posiadam domenę z imieniem i nazwiskiem powszechnie znanej w Polsce osoby, jednak nie są to domeny z rozszerzeniem .pl tylko .info, .org i .biz. Czy ta osoba ma w takim przypadku podstawę do odebrania mi ich? Wiem, że sąd polubowny ds domen zajmuję się rozszerzeniami .pl - czy zajmuje się też takimi jak mają moje domeny? Na stronie nie znajdują się żadne treści obraźliwe, jedynie mój nr tel i email oraz link do statystyk odwiedzin domeny.
Ruch na tej stronie jest całkiem spory ponieważ niektóre serwisy internetowe zamiast podawać prawidłową stronę internetową tej osoby (z rozszerzeniem pl), podają moją z rozszerzeniem org.

Będę wdzięczny za odpowiedź,
Pozdrawiam

mat1984 napisał:
Nie chciałem zakładać nowego tematu dlatego zapytam tutaj:

posiadam domenę z imieniem i nazwiskiem powszechnie znanej w Polsce osoby, jednak nie są to domeny z rozszerzeniem .pl tylko .info, .org i .biz. Czy ta osoba ma w takim przypadku podstawę do odebrania mi ich? Wiem, że sąd polubowny ds domen zajmuję się rozszerzeniami .pl - czy zajmuje się też takimi jak mają moje domeny? Na stronie nie znajdują się żadne treści obraźliwe, jedynie mój nr tel i email oraz link do statystyk odwiedzin domeny.
Ruch na tej stronie jest całkiem spory ponieważ niektóre serwisy internetowe zamiast podawać prawidłową stronę internetową tej osoby (z rozszerzeniem pl), podają moją z rozszerzeniem org.

Będę wdzięczny za odpowiedź,
Pozdrawiam
Jestem zainteresowany odpowiedzią na ten temat

mat1984 napisał:
posiadam domenę z imieniem i nazwiskiem powszechnie znanej w Polsce osoby, jednak nie są to domeny z rozszerzeniem .pl tylko .info, .org i .biz. Czy ta osoba ma w takim przypadku podstawę do odebrania mi ich?
Absolutnie nie i nie ma tutaj znaczenia rozszerzenie domeny.
Przede wszystkim nie masz domeny "z imieniem i nazwiskiem powszechnie znanej w Polsce osoby" masz domenę z imieniem i nazwiskiem. Brzydko mówiąc "nie jednemu psu Burek".
Poza tym, nawet jeżeli okazałoby się, że na całym świecie żyje tylko jedna osoba o tym imieniu i tym nazwisku, to i tak nie ma podstaw do domagania się przekazania domeny. Może ewentualnie zaproponować jej odkupienie.

Powrót