Domeny/nazwy stron a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku tine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tine

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Cześc,
Na swojej stronie posiadam filtr który filtruje pewne 'rzeczy' nazwami pewnych stron ( dodam że nazwy pewnych domen stron są widoczne tylko dla użytkowników zarejestrowanych na mojej stronie ( tylko osoby które zaakceptowały regulamin i są zarejestrowani mogą widzieć te nazwy stron ))

Pytanie: Czy na mojej stronie mogę umieszczać nazwy domen ( nie linki )innych stron internetowych na mojej stronie?
jeśli jest to nie legalne, to w jaki sposób moge to zrobić/jakiej formy użyć aby umieszczenie nazwy było legalne?

Jeśli wpisanie na mojej stronie pełnej nazwy domeny jakieś strony jest nie legalne np. 'strona.pl'
to czy mogę zamiast 'strona.pl' napisać samo 'strona' ( bez rozszerzenia )
i w takiej formie będzie to legalne?
jeśli nie to jest jakiś sposób aby umieszczenie nazw stron

Czy prawa autorskie na danej stronie dotyczą również nazwy domeny tej strony?

Dzieki za pomoc

Nazwy, jako samodzielne byty, jako takie prawie nigdy nie podlegają ochronie prawnoautorskiej. Konkretna nazwa może być chronionym znakiem towarowym zatem w zależności od zakresu ochrony możesz naruszać prawa uprawnionego. Legalne działanie zawsze wymaga odpowiedniego zezwolenia, czy to uprawnionego czy też wynikającego z zapisów ustawy.

Skąd wiadomo że konkretna nazwa jest chroniona znakiem towarowym, czy jest jakiś oficjalny spis takich nazw? czy jedyna droga aby dowiedzieć się czy dana nazwa jest chroniona znakiem towarowym to znak umieszczony obok takiej nazwy ( tzn. ® lub ™)?

Czy ten zapis na stronie ( w privaticy, regulaminie, stopce strony ):Copyright ©2021 nazwastrony.pl, tyczy się też nazwy domeny tej strony?
np. na tej stronie "forumprawne.org", napisane jest w stopce "Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd. Content Relevant URLs by vBSEO 3.3.1 PL2 ©2009, Crawlability, Inc." czy to też tyczy się waszej nazwy domeny i nie mogę jej używać w innych miejscach bez zgody autory tego utworu/strony? chociaż w tym przypadku wasza nazwa domeny brzmi "ogólnie" i w tym przypadku wiem że jeśli użyje jej gdzieś to raczej nie naruszam niczyich praw, ale jeśli wasza strona miałaby by bardziej oryginalną/indywidualną nazwę np. forumprawnejana.pl to wtedy miałbym wątpliwości co to umieszczania tej nazwy w pewnych poblicznych miejscach takich jak np. moja strona internetowa.

Nie czuje się pewnie umieszczając nazwy innych stron na mojej stronie bez zgody administracji/posiadaczy tych stron, czy istnieje coś co dało by mi prawo do umieszczania tych nazw bez zgody administracji/posiadaczy tych stron?
np. w regulaminie umieścić punkt:
1. Właściciel strony nie ponosi żadnej odpowiedzialności za niezgodne z prawem wykorzystywanie zasobów znajdujących się na tej stronie!

Dzieki za pomoc

Ostatnia edycja:
1. Na stronie Urzędu Patentowego RP odnajdziesz odnośniki do odpowiednich rejestrów.
2. Nie, jak wcześniej pisałem. Ów znak jest jedynie informacją o istnieniu praw autorskich, tutaj, do stront, szablonu.
3. Wymienienie nazwy nie stanowi naruszenie praw ochronnych znaku towarowego.

Powrót