[Domeny.pl] Problem z umową

• Autor wątku Autor wątku Wachu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wachu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, rok temu zarejestrowałem domenę na stornie domeny.pl po cenie promocyjnej 4,77zł Niestety nie wiedziałem, że promocja obejmuje 3 lata. Dzisiaj zadzwoniła do mnie przedstawicielka Domeny.pl. Do zapłaty mam 120 zł za ten rok za następny będę musiał zapłacić tyle samo. Co mogę zrobić. Jestem niepełnoletni.

Pozwolę sobie odświeżyć temat. Mam identyczny problem. Rok temu wykupiłem w tej "firmie" domenę za 4.77zł netto. Ważność domeny skończyła się 19 lutego 2008 roku i od tego czasu jest nieaktywna. Dzisiaj dostałem wezwanie do zapłaty 122 zł + 25 zł za wezwanie do zapłaty. Nieuregulowanie płatności wiąże się z wpisaniem do Krajowego Rejestru Długów. Z tym, że w żaden sposób nie zostałem poinformowany o konieczności dokonania płatności, ani telefonicznie alni drogą meilową. Co więcej nie dostałem do tej pory żadnej faktury (jedynie na wezwaniu do zapłaty numer konta bankowego na które niby mam przelać pieniądze). Co w takiej sytuacji należy zrobić proszę o radę? Czy mogą mnie za taką kwotę wpisać do KRD?

Dodam jeszcze 3 punkty z regulaminu promocji:

[cytat:28qwsoo2]2. Cena domen w promocji "Szczęśliwej nowej domeny" dotyczą rejestracji domen na okres jednego roku. W przypadku rejestracji domeny na okres dłuższy niż jeden rok, obowiązują ceny standardowe.

3. Przedłużenie utrzymana usług(nabytych w firmie DOMENY.PL sp. z o.o w ramach promocji "Szczęśliwej nowej domeny") na kolejny rok, będzie odbywać się na standardowych warunkach zakupu i na podstawie cennika obowiązującego w chwili odnowienia.

3. Przeniesienie domen zarejestrowanych w ramach promocji "Szczęśliwej nowej domeny" do innego usługodawcy przed upływem trzech lat od daty ich rejestracji, zobowiązuje Abonenta do uiszczenia z chwilą rezygnacji jednorazowej opłaty w wysokości proporcjonalnej do czasu, który pozostał do końca w/w okresu i ustalonej według aktualnie obowiązującego cennika.[/cytat:28qwsoo2]

Po kilkunastominutowych konsultacjach z przedstawicielem firmy, doszedł on do wniosku, że muszę zapłacić opłatę za domenę bo niby jestem z nimi związany na 3 lata. Z mojego punktu widzenia z regulaminu promocji to nie wynika bo jest tam dokładnie napisane " Cena domen w promocji "Szczęśliwej nowej domeny" dotyczą rejestracji domen na okres jednego roku. ".

Jest jeszcze jedna kwestia w tej sprawie. Spytałem się czy firma z wyprzedzeniem informuje swoich klientów o konieczności dokonania opłat. Miła konsultantka odpowiedziała, że jak najbardziej, wysyłamy 2 krotnie powiadomienie drogą mailową do klienta kilka czy tam kilkanaście dni przed koniecznością dokonania płatności. Jakież było moje zdziwienie, gdy Konsultantka poinformowała mnie, że do mnie także taka informacja została wysłana dwukrotnie. Na skrzynce od ponad pół roku nie dostałem od nich żadnej wiadomości. Spytałem się więc na jakiego maila została wysłana faktura. Miła Pani powiedziała, na xxxx@tlen.pl. Trochę mnie to zdziwiło bo kilka miesięcy temu zmieniłem adres mailowy na xxxxx@gmail.com. Na pytanie dlaczego faktura została wysłana na inny adres email niż mój w panelu administracyjnym konsultantka odparła: "najwidoczniej ktoś nie dokonał akceptacji nowego adresu email i cala poczta była wysyłana na stary adres email". Oczywiście ładnie mnie przeprosiła i stwierdziła, że zaraz aktywuje nowy adres emial (po kilku miesiącach!!). Stwierdziła jednak, że to ja powinienem pilnować terminów płatności.

Moje pytanie brzmi czy mogę sie powołać na jakiś paragraf aby zapłacić tylko kwotę za domenę a nie płacić kwoty za wysłanie do mnie pisma?

Ciekawe co powiedzą na Art. 471 KC ;)

z tego co wiem to toczy sie postepowanie wyjasniajace przez UOKiK takze za jakis czas cos bedzie wiadomo, i wlasnie nasuwa sie pytanie gdzie sprawe kierowac? Jaki to ma byc rodzaj sadu? Czy oplacac faktury czy tez wstrzymac sie na jakis czas czekajac na akt prawny. Co daje to orzeczenie UOKiK? Czy w jakis sposob rozwiazuje to umowe?

Jesli sie nie myle to w obecnym regulaminie jest punkt stwierdzajacy ze nie zaaprobowanie regulaminu moze skutkowac rozwiazaniem umowy. A tak sie sklada ze domeny.pl wlasnie zmieniaja regulamin z dniem 30 kwietnia 2010. Sadze ze wystarczy wyslac do nich pismo o wyrazeniu sprzeciwu co do nowego regulaminu i jesli nie ma sie zaleglosci platniczych moze to skutkowac rozwiazaniem z nimi umowy i czesc.

Powrót