Domki letniskowe a dziedziczenie?

• Autor wątku Autor wątku Baarteek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Baarteek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam kilka domków letniskowych prowadząc działalność gospodarczą. 5 lat temu rozwiodłem się i spłaciłem byłą żonę. Z byłą żoną mam 2 dzieci (7 i 9 lat). Chciał bym zabezpieczyć swój majątek by w razie mojej śmierci żona nie dysponowała nim w imieniu dzieci- zanim osiągną pełnoletność, jak i by dzieci otrzymały spadek dopiero po osiągnięciu 26-28 roku życia. Obawiam się że po osiągnięciu 18 lat mogą od razu spieniężyć spadek. Jak to najlepiej zrobić?

Baarteek napisał:
Chciał bym zabezpieczyć swój majątek by w razie mojej śmierci żona nie dysponowała nim w imieniu dzieci- zanim osiągną pełnoletność
Na takie dysponowanie przekraczające zwykły zarząd (np. rozporządzenie) i tak potrzebna by była zgoda sądu opiekuńczego. Zwykły zarząd matka mogłaby sprawować. Można rozważyć powołanie w testamencie wykonawcy (zarządcy) testamentu. Wykonawca testamentu sprawuje zwykły zarząd nad przedmiotami spadkowymi zamiast rodzica ale jego rola kończy się najpóźniej wraz z działem spadku. Pełnomocnikiem małoletnich nadal pozostawałby rodzic i tego nie można wyłączyć. Powołanie wykonawcy (zarządcy) testamentu nie wyklucza też sprzedaży za zgodą sądu lub przez dzieci po uzyskaniu pełnoletności.
Baarteek napisał:
jak i by dzieci otrzymały spadek dopiero po osiągnięciu 26-28 roku życia.
Takiej możliwości nie ma, chyba żeby w ogóle nie czynić dzieci spadkobiercami a zapisobiercami. W taki przypadku można spadkobiercę zobowiązać do wykonania na ich rzecz darowizn (zapisów zwykłych) w dacie osiągnięcia określonego wieku. Takie możliwości nie istnieją przy zapisie windykacyjnym.

Powrót