Dopalacze- forum

• Autor wątku Autor wątku dopalacz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dopalacz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, jestem współwłaścicielem forum traktującego o dopalaczach. Na forum obowiązuje zakaz rozmawiania o subtancjach zakazanych przez polskie prawo. Oprócz tego w regulaminie zamieszczone są następujące regulacje:

Redakcja nie odpowiada ze treść wpisów na forum znajdującym się na serwisie forum-dopalacze.com, ani za treść komentarzy pod artykułami. Prezentują one tylko i wyłącznie opinie osób odwiedzających forum-dopalacze.com. Przedstawione w serwisie opinie i komentarze stanowią wyraz osobistej wiedzy i poglądów ich autorów i tylko tak powinny być interpretowane.

Forum i serwis ten przeznaczony jest wyłącznie dla osób pełnoletnich (18+) a jego twórcy i administratorzy nie biorą żadnej odpowiedzialności za treści i działania jego użytkowników, ani nie namawiają i nie zachęcają do kupowania, bądź jakiegokolwiek obcowania z produktami zwanymi dopalaczami, bądź jakimikolwiek innymi środkami o których mowa na forum! Dodatkowo pragniemy poinformować, że administracja forum to całkowici przeciwnicy narkotyków i środków uznawanych przez prawo polskie za nielegalne.

Niewolno pisać o tym, że masz zamiar obcować z narkotykami, czy jakimikolwiek nielegalnymi środkami, albo już to zrobiłeś. Hipotetyczne wypowiedzi bądź przypuszczenia są dozwolone. Zezwalamy też na opisywanie swoich snów, bądź fantazji, choć administracja tego nie pochwala.

Żadne wiadomości i treści umieszczone na tym forum nie mogą być dowodami w prawnym znaczeniu ze względu na możliwą konfabulację.

Jednak niedługo wchodzi nowa ustawa, przez co część z dostępnych substancji zostanie zakazana przez prawo. Dodatkowo ludzie dość często próbują zakładać tematy dotyczące różnych nielegalnych darów natury typu "Łysiczki" i inne rośliny.

Nie chciałbym usuwać dotychczasowych tematów i tak naprawdę wolałbym dać użytkownikom rozmawiać na temat tego co nielegalne. Boję się jednak, że za sam fakt dyskutowania o tym mogą mnie spotkać konsekwencje prawne.

Czy wg prawa polskiego mogę za to zostać ukarany? Czy obecne zapisy chronią mnie przez konsekwencjami, czy może potrzebne jest wprowadzenie innych, a może nie mają one mocy prawnej i ratuje mnie wyłącznie przeniesienie serwisu na zagraniczne serwery?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

dopalacz napisał:
Czy wg prawa polskiego mogę za to zostać ukarany? Czy obecne zapisy chronią mnie przez konsekwencjami, czy może potrzebne jest wprowadzenie innych, a może nie mają one mocy prawnej i ratuje mnie wyłącznie przeniesienie serwisu na zagraniczne serwery?
Same zapisy cię nie ratują. Przed działaniami użytkowników naruszających prawo chroni cię warunkowo jako właściciela forum Art.14. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/138381-ustawa-z-dnia-18-lipca-2002-r-o-swiadczeniu-uslug-droga-elektroniczna.html. Tyle, że musisz być czujny, bo tematykę wybrałeś sobie karkołomną...

Popatrz w 'Archiwum' działu lub poszukaj opcją 'Szukaj' - było już wiele podobnych wątków o odpowiedzialności adminów forów...

Jeśli mam być szczery, to pomysł takiego forum uważam za co najmniej "niefortunny".

Szanowny Januszu, nie prosiłem o ocenę zasadności powstania forum, a o poradę prawną. Rozumiem, że twierdzisz, że pomysł jest "niefortunny" ze względu na możliwy konflikt z prawem, lecz jeśli chodziło Ci o to, że sam pomysł w sobie nie jest dobry to z chęcią wyjaśnię na pw, dlaczego nie masz racji.

Jeśli pomocy nie uzyskam tutaj to poszukam gdzie indziej, bądź po prostu wykupię serwer w bardziej tolerancyjnym kraju.

Pytanie brzmi jednak na jakiej podstawie coś mi grozi, przecież rozmowa na forum to nie posiadanie, sprzedaż ani uprawa? ;)

pozdrawiam

wykupię serwer w bardziej tolerancyjnym kraju.
Życzę szczęścia w innym kraju. :)
Porad prawnych nie udzielamy, od tego są kancelarie prawne.
Patrz - regulamin forum.

Dziękuję Januszu, zapoznałem się z nim już wcześniej. U mnie na forum palenie, łykanie, czy wciąganie również nazywamy kolekcjonowaniem, ale nikt się nie czepia gdy ktoś użyje skrótu myślowego.

Tak więc zgodnie z sugestią moderatora- czy ktoś mógłby udzielić mi porady obywatelskiej wiedząc coś na ten temat?

Pozdrawiam serdecznie

Wykupienie dedyka na zagranicznym hostingu nic nie da. Twoje dane zostana przekazane do odpowiednich organow - jako przyklad sprawa B&H i RW

Jednak talk.hyperreal.info działa na czeskich serwerach bez problemów..

Poza tym proszę o rozwinięcie skrótów bo nie jestem w temacie.

I dalej proszę o informacje- na jakiej podstawie może mi coś grozić? Namawianie do zażywania? Nie uskuteczniamy tego, ale szukam czegoś pod co można to podciągnąć..

dopalacz napisał:
Jednak talk.hyperreal.info działa na czeskich serwerach bez problemów..

To forum odwiedzaja tez panowie z policji, podejrzewam ze zainteresuja sie ta strona, albo ktos posle zgloszenie na cert.pl

dopalacz napisał:
Poza tym proszę o rozwinięcie skrótów bo nie jestem w temacie.

Blood & Honour oraz RedWatch. Strony wisialy na zagranicznym hostingu.

dopalacz napisał:
I dalej proszę o informacje- na jakiej podstawie może mi coś grozić? Namawianie do zażywania? Nie uskuteczniamy tego, ale szukam czegoś pod co można to podciągnąć..

tez jestem ciekaw co napisza ludzie z branzy prawniczej

Ostatnia edycja:
Za sugerowanie, że zawarte w dopalaczach składniki powodują stany euforyczne albo pobudzenie, ma grozić grzywna do 5 tys. złotych. Więcej »

Tak, słyszałem o tym, jednak ustawa mówi tylko o reklamach na szczęście ;) Poza tym o ile wiem to redakcje nie ponoszą odpowiedzialności za treść reklam na szczęście..

Powrót