Dopisanie Partnerki Do Aktu Notarialnego

• Autor wątku Autor wątku TomOskroba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TomOskroba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Dzień Dobry

Pani notariusz trochę zbiła mnie z tropu więc chciałbym zadać Wam pytanie i upewnić się czy wszystko jest ok.
Jakiś czas temu rodzice przepisali na mnie nieruchomość w formie darowizny. uprzedziłem notariusz, że za jakiś czas chciałbym dopisać żonę do tego aktu/majątku i spytałem o cenę. Pani notariusz powiedziała, że koszty będą w tym wypadku dużo mniejsze z racji tego, że nie będzie trzeba opłacać taksy notarialnej. minęło pół roku i zebrałem wszystkie potrzebne dokumenty. udałem się do notariusza no i dowiedziałem się, że trzeba zapłacić taksę. to jak to w końcu jest ? :x

Pozdrawiam

Płacisz od każdej czynności. Nie ma takiej czynności jak dopisanie do aktu. Możesz żonie darować udział lub rozszerzyć wspólność majątkową na ten składnik Twojego majątku.

wiegol napisał:
Płacisz od każdej czynności. Nie ma takiej czynności jak dopisanie do aktu. Możesz żonie darować udział lub rozszerzyć wspólność majątkową na ten składnik Twojego majątku.

te dopisanie do aktu miało być w cudzysłowiu ;)
oczywiście chodziło o darowanie załóżmy połowy majątku. skoro płacę za wszystko to taksę muszę znów opłacić. dzięki za podpowiedź

Powrót