dopłata Rozłąkowa

• Autor wątku Autor wątku Mlodyv900
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mlodyv900

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam! aktualnie pracuje w Bruxeli. jestem tam legalnie zatrudniony juz przez pare lat. W Polsce mieszka moja córka,syn i żona. I ciekawi mnie czy przysługuje nam dopłata rozłąkowa. a jezeli tak to jakie papiery musze wypełnic i gdzie sie zgłoscic?

Na podstawie karty podatkowej, czyli tzw. loonfische mozesz dokonac oceny zwrotu swojego podatku. Nalezy podac jaki dochod ma Twoja malzonka, pod uwage nalezy rowniez wziac dzieci do 18 roku zycia. Pamietaj, aby Twoj loonfische byl prawidlowo wydany, tzn. na tym dokumencie musi byc wpisane, ze jestem zonaty i masz dzieci, jezeli tych danych nie bedzie, to rozliczenie mozesz dokonac tylko samodzielnie, lub poprosic pracodawce o korekte karty podatkowej.

nollewska napisał:
Na podstawie karty podatkowej, czyli tzw. loonfische mozesz dokonac oceny zwrotu swojego podatku. Nalezy podac jaki dochod ma Twoja malzonka, pod uwage nalezy rowniez wziac dzieci do 18 roku zycia. Pamietaj, aby Twoj loonfische byl prawidlowo wydany, tzn. na tym dokumencie musi byc wpisane, ze jestem zonaty i masz dzieci, jezeli tych danych nie bedzie, to rozliczenie mozesz dokonac tylko samodzielnie, lub poprosic pracodawce o korekte karty podatkowej.
Czy ta sama zasada działa w przypadku stałego zatrudnienia w Norwegii podczas gdy rodzina pracownika mieszka w Polsce?

Mylna nazwa tzw. rozlakowego jest uzywana w Holandii, jest to wspolne rozliczenie sie z partnerem fiskalnym, ktorym moze byc zona, partner, matka, brat itp.
To dotyczy Holandii.
Natomiast w Belgii mozna rozliczyc sie z podatku wraz z zona, ujawniajac wszystkie dochody uzyskane w Belgii, Polsce oraz innych krajach w danym roku podatkowym.
Wszystko zalezy od uzyskanych dochodow, znizek jakie mozna uzyskac przed belgijskim urzedem podatkowym.

Powrót