Dopłata w spółce z o.o.

• Autor wątku Autor wątku ignorantka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

ignorantka

Użytkownik
Odpowiedzi
52
Witam,
umowa spółki ma zapis: "wspólnicy na pokrycie strat bieżących w kapitale zakładowym uchwałą Zgromadzenia Wspólników mogą być zobowiązani do wnoszenia dopłat do 10-krotności wartości posiadanych przez nich udziałów w kapitale zakładowym"
Moje pytanie brzmi:
- czy taki zapis pozwala na wniesienie dopłat i przeznaczenie ich na finansowanie bieżącej działalności spółki (zakup sprzętu, opłaty itp.)

moim zdaniem wskazany zapis mógłby obejmować wniesienie dopłat z przeznaczeniem na finansowanie bieżącej działalności spółki jeżeli związane będzie z pokryciem bieżących strat. Jeżeli jednak sprawozdanie nie wykazuje straty to niesety zapis ten nie może być podstawą do zobowiązania wspólników do wniesienia dopłat na wskazane cele tj. na finansowanie bieżącej działalności spółki. W takim przypadku należałoby zmienić umowę spółki.

Pozdrawiam

Spółka istnieje od marca tego roku. Środki z kapitału zakładowego są praktycznie na wyczerpaniu, a potrzebne są dalsze nakłady na działalność -czy zaczekać z uchwałą, aż się wyczerpią?

wkłady na kapitał zakładowy mają zapewnić prowadzenie bieżącej działalności spółki, w związku zatem z tym, że w niniejszej sytuacji, środki te w toku bieżącej działalności zostały uszczuplone, a spółka ma obowiązek utrzymywania kapitału na poziomie określonym w umowie spółki, to moim zdaniem możemy mówić o stracie w kapitale zakładowym. Wobec powyższego wydaje mi się że nie trzeba czekać do całkowitego wyczerpania kapitału i można zobowiązać wspólników do dopłat. Wydaje mi się że taka była intencja tego zapisu umownego. Tak na marginesie, to wspólnicy mogą dofinansować spółkę udzielając jej pożyczki.

Pozdrawiam

Marissa dzięki za pomoc. Moim zdaniem dopłata jest w tej sytuacji lepsza

Powrót