Doprowadzanie na sprawę

• Autor wątku Autor wątku AgusiaM.88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AgusiaM.88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Dzień dobry!
Mam pytanie czy przy każdym doprowadzeniu na sprawę kajdanki na nogi i ręce są obligatoryjne?

Dzień dobry, mam problem, mój kolega został zatrzymany przez policję. Przyszli do niego do pracy i zabrali go na komendę, od razu gdy się ubrał dostał kajdanki z tyłu. Od kilku tygodni nie mam z nim kontaktu, raz zadzwonił, stąd wiem co kolwiek, na widzenie nie godzi się prokuratura. Nikt z rodziny nie interesuje się jego sprawą. Został zatrzymany na 3 miesiące. Dowiedziałem się od adwokata kiedy w sądzie ma się odbyć posiedzenie w temacie zamiany aresztu na inne środki.
Chciałem go zobaczyć, nie mogłem wejść na salę, czekałem na korytarzu jak będą go prowadzić. Został dosłownie wniesiony po schodach, miał nogi i ręce skute z tyłu, prowadzili go pochylonego z czarnym kaskiem na głowie, nie mógł przez to mówić. Prosiłem żeby dali porozmawiać, ale nie zatrzymali się z nim, nie pozwolili mu nawet podnieść się i popatrzeć na mnie. Był w krótkich spodenkach podczas gdy na zewnątrz jest zimno. Co musiał zrobić w areszcie że tak go potraktowali?

A dlaczego zaraz w areszcie? Może musi być ściśle izolowany od innych osób - z uwagi na dobro toczącego się postępowania - i nawet kontakt wzrokowy z kimkolwiek jest zagrożeniem.

forg napisał:
A dlaczego zaraz w areszcie? Może musi być ściśle izolowany od innych osób - z uwagi na dobro toczącego się postępowania - i nawet kontakt wzrokowy z kimkolwiek jest zagrożeniem.

Dokładnie, niestety taką samą sytuację miałam…

Tak to wygląda zatrzymanie skute ręce i do ZK nie ma czasu na zabieranie rzeczy jak kiedyś jak był bilet. Teraz jak stoisz tak jedziesz do paki

Łysy100 napisał:
Tak to wygląda zatrzymanie skute ręce i do ZK nie ma czasu na zabieranie rzeczy jak kiedyś jak był bilet. Teraz jak stoisz tak jedziesz do paki

Mi chodziło o doprowadzenie na rozprawę z aresztu, że cała skuta z łańcuchem

Zawsze zZK na sprawę skuwaja w kajdanki i nie tylko na sprawę na badania do szpitala także nie ma w tym nic dziwnego

Łysy100 napisał:
Zawsze zZK na sprawę skuwaja w kajdanki i nie tylko na sprawę na badania do szpitala także nie ma w tym nic dziwnego

Zawsze ręce i nogi?

Lepsze ręce i nogi z przodu, niż skucie z tyłu i chwyty transportowe.

Powrót