Doprowadzenie do zk 2023

• Autor wątku Autor wątku antrans
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

antrans

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam proszę o pomoc jak teraz wygląda doprowadzenie do zk??zamieniono mi prace społeczne na pozbawienie wolności czyli wyrok odrazu wykonalny. Kiedy jednostka policji dostaje nakaz doprowadzenia tzn chodzi mi po jakim czasie i czy odrazu przyjeżdżają?? Złożyłem już o wstrzymanie wykonania kary i zażalenie żeby wrócili prace. Z góry dziękuję za odpowiedź

Nie zapominaj, ze mozesz zlozyc wniosek o dozor elektroniczny.
kontaktowales sie w tej sprawie z kurator, bo tez pewnie bedzie wystawiac opinie

tolip napisał:
Nie zapominaj, ze mozesz zlozyc wniosek o dozor elektroniczny.
kontaktowales sie w tej sprawie z kurator, bo tez pewnie bedzie wystawiac opinie
Tak kontaktowałem się nawet zacząłem pracę wykonywać i złożone o dozór też tylko właśnie nie wiadomo jak teraz z tym doprowadzeniem czy jak dostaje dana jednostka to czy odrazu przyjeżdżają

Około 2 tygodni zazwyczaj plus jak nie masz dobrych argumentów to raczej niechętnie wstrzymują wykonywanie kary.

Jeśli skazany nie stawi się dobrowolnie, sąd poleca jego doprowadzenie przez policję. Policja ma obowiązek niezwłocznie podjąć działania w celu zlokalizowania i zatrzymania skazanego. Policja sprawdza miejsca, gdzie może przebywać skazany, takie jak miejsce zamieszkania, zameldowania, pracy, itp. Jeśli skazany się ukrywa, sąd może wydać list gończy, który jest rozpowszechniany w całym kraju. Skazany może zostać zatrzymany w dowolnym miejscu i czasie przez funkcjonariuszy

PIS zmienił przepisy w tym zakresie. Od 1 stycznia 2023 r. nastąpiła zmiana art. 79 § 1 kodeksy karnego wykonawczego, który brzmi w sposób następujący:

Skazanego na karę pozbawienia wolności sąd poleca zatrzymać i doprowadzić do aresztu śledczego. Tym samym, sąd zgodnie z wcześniej obowiązującym przepisem NIE WZYWA skazanego do stawienia się w wyznaczonym terminie w areszcie śledczym, a od razu zarządza jego doprowadzenie przez policję.

Powrót