N
Nataniel_PL
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Pomagam uczennicy publicznej szkoły plastycznej, która nie zdoła w tym roku zaliczyć wszystkich przedmiotów w związku z czym nie zostanie dopuszczona do matury, ale chciałaby przystąpić do dyplomu ponieważ dostała 5 z aneksu i ma już prawie ukończoną pracę dyplomową. Dyrektorka szkoły jest zdania, że nie ma takiej możliwości - może jedynie powtarzać klasę i zdawać za rok ponownie aneks, dyplom (nowe prace na nowe tematy) no i podejść do matury. Szukam podstawy prawnej zabraniającej jej przystąpienia do dyplomu. W regulaminie egzaminu dyplomowego czytamy (Art. 1 pkt 2):
Sprawdziłem także rozporządzenie do którego regulamin egzaminu się odwołuje. Tutaj z kolei jedyne co znalazłem, co by mogło przeszkadzać w dopuszczeniu, znajduję w roz. 1 § 5 pkt 5:
Zamierzam napisać wniosek o dopuszczenie do egzaminu dyplomowego z prośbą o uzasadnienie z podaniem podstawy prawnej ew. odpowiedzi odmownej. Co myślicie o tej sytuacji, ma prawo podejść do egzaminu w tym roku czy nie?
Wszelkie dokumenty o których wspominam załączam poniżej:
https://www.dropbox.com/sh/907qppjyi3xkgwv/AAB_gQ2zS9qaeFar5iMNYVn8a?dl=0
Z góry dziękuję za wszelkie rady,
pozdrawiam.
Jednakże jest to odwołanie martwe, ponieważ w WSOiP nie ma nic na temat dopuszczenia do dyplomu.Do egzaminu dyplomowego uczeń może być dopuszczony, jeżeli na zakończenie klasy programowo najwyższej spełnił warunki określone w Wewnątrzszkolnym Systemie Oceniania i Promowania.
Sprawdziłem także rozporządzenie do którego regulamin egzaminu się odwołuje. Tutaj z kolei jedyne co znalazłem, co by mogło przeszkadzać w dopuszczeniu, znajduję w roz. 1 § 5 pkt 5:
Co interpretuję w ten sposób, że nie może faktycznie zdać dyplomu a później iść zdać maturę w szkole zaocznej, ponieważ nie dostanie dyplomu bez świadectwa ukończenia szkoły. Czy jednak znaczy to, że nie może do egzaminu podejść już w tym roku? Ponieważ ma już zaliczony aneks i praktycznie skończoną pracę dyplomową, byłoby jej o wiele łatwiej gdyby pozwolono jej podejść do dyplomu w tym roku, a w przyszłym powtarzając zająć się już tylko zaliczeniem przedmiotów i maturą.5. Informację o udziale ucznia w realizacji projektu edukacyjnego oraz temat projektu edukacyjnego wpisuje się na świadectwie szkolnym promocyjnym, świadectwie ukończenia szkoły artystycznej i dyplomie ukończenia szkoły artystycznej.
Zamierzam napisać wniosek o dopuszczenie do egzaminu dyplomowego z prośbą o uzasadnienie z podaniem podstawy prawnej ew. odpowiedzi odmownej. Co myślicie o tej sytuacji, ma prawo podejść do egzaminu w tym roku czy nie?
Wszelkie dokumenty o których wspominam załączam poniżej:
https://www.dropbox.com/sh/907qppjyi3xkgwv/AAB_gQ2zS9qaeFar5iMNYVn8a?dl=0
Z góry dziękuję za wszelkie rady,
pozdrawiam.
Ostatnia edycja: