dopuszczenie do pracy

• Autor wątku Autor wątku mt1404
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mt1404

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Stan faktyczny
Zostałam przywrócona do pracy prawomocnym wyrokiem sądu (postępowaniu apelacyjnym) oraz zostało zasądzone wynagrodzenie za cały okres pozostawania bez pracy (w czasie złożenia wypowiedzenia byłam w ciąży), pod warunkiem podjęcia pracy.
W siedzibie spółki zgłosiłam się dzień po dacie ogłoszenia oraz jednocześnie otrzymaniu wyroku i stawiałam się tam przez kolejne 7dni a właściwie 2 bo potem brama została zamknięta i przebywający tam pracownicy informowali mnie, że mają zakaz mnie wpuszczać. Na 2 dokumentach pracownicy spółki powiązanej ( ten sam właściciel) informowali mnie, ze mają polecenie aby mnie wpuszczać. Skład Zarządu w spółce do której jestem przywrócona jest ten sam co w spółkach powiązanych urzędujących i mających siedzibę spółki w tym samym miejscu co spółka do pracy w której zostałam przywrócona.
Wysłałam pismo o pozostawaniu w gotowości do pracy poleconym na adres spółki. Zostawiłam pismo o gotowości do pracy w siedzibie spółki w pierwszym dniu w którym się stawiłam.
Złożyłam:
Wniosek o egzekucje niepieniężną do sądu i dopuszczenie mnie do pracy
Wniosek do PIP o wszczęcie postępowania
Zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa do prokuratury
Wniosłam sprzeciw wobec uchwały o obniżeniu i wypłacie akcjonariuszowi kapitału zakładowego.
Sąd odmawia nadania wyrokowi (wynagrodzenia) klauzuli wykonalności dopóki pracodawca nie przyjmie mnie do pracy. A pracodawca się miga przeniósł pracowników do spółki powiązanej, właściciel ( choć rekami Rady Nadzorczej) zawiesił Prezesa spółki do której mnie przywrócono.
Mam następujące pytania:
1a. Czy od postanowienia Sądu Okręgowego odmawiającego klauzuli wykonalności przysługuje mi zażalenie i do kogo?
1b. Czy wyrażenie gotowości do pracy jest równoznaczne ze spełnieniem przesłanki podjęcia pracy, która jest warunkiem zapłaty wynagrodzenia za czas pozostawania bez pracy?
2. Jeśli Prezes jest zawieszony a w spółce już nikt nie jest zatrudniony to kto reprezentuje spółę jako pracodawca?
3. Jakie mam możliwości jeśli spółka zostanie postawiona w stan likwidacji lub upadłości?
4. Jak wyegzekwować świadectwo pracy jeśli z pracodawcą nadal nie będzie kontaktu albo nastąpi likwidacja spółki.
5. Jaki charakter ma wpis do KRS-u o zmianie siedziby spółki, konstytutywny czy deklaratoryjny. Jedyny właściciel a obecnie akcjonariusz twierdzi, ze spółka zmieniła siedzibę już dawno temu ale nie wie jaki jest nowy adres? Czy mnie wiąże adres z KRS?
6. Czy sąd ma jakiś termin na rozpatrzenie wniosku o egzekucje niepieniężną?
7. Czy w przypadku upadłości moje roszczenia jako, ze pracownicze będą przed bankami? Jeśli banki są wpisane na hipotekę nieruchomości to w przypadku jej sprzedaży zostaną zaspokojone przede mną?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1b. Nie. KP w art. 47 w zdaniu pierwszym mówi:
Przepis prawny:

Pracownikowi, który podjął pracę w wyniku przywrócenia do pracy, przysługuje wynagrodzenie za czas pozostawania bez pracy, nie więcej jednak niż za 2 miesiące, a gdy okres wypowiedzenia wynosił 3 miesiące – nie więcej niż za 1 miesiąc. Jeżeli umowę o pracę rozwiązano z pracownikiem, o którym mowa w art. 39, albo z pracownicą w okresie ciąży lub urlopu macierzyńskiego, wynagrodzenie przysługuje za cały czas pozostawania bez pracy; dotyczy to także przypadku, gdy rozwiązano umowę o pracę z pracownikiem – ojcem wychowującym dziecko w okresie korzystania z urlopu macierzyńskiego albo gdy rozwiązanie umowy o pracę podlega ograniczeniu z mocy przepisu szczególnego.

Musi więc zajść konkretna okoliczność, czyli przywrócenie do pracy przez pracodawcę.
Rozumiem, że oświadczenie o gotowości niezwłocznego podjęcia pracy wysłała pani listem poleconym.
Na pozostałe odpowiedzi proszę poczekać - są one z prawa spółek handlowych.

bardzo dziękuje za odpowiedź, zastanawiałam się jednak czy zgłoszenie gotowości do pracy, przy jednoczesnym bezprawnym nie dopuszczeniu do wykonywania pracy nie może być potraktowane jako podjęcie pracy, w końcu jako pracownik pozostaje w gotowości świadczenia pracy i nie uchybiłam terminowi na zgłoszenie tej gotowości.
Bardzo niecierpliwie czekam na pozostałe odpowiedzi bo zupełnie nie wiem co dalej...,
pozdrawiam
mt1404

Nie może być tak potraktowane, ponieważ to od decyzji pracodawcy zależy czy będzie pracownik dopuszczony, czy też nie. Pracownik musiał dokonać zgłoszenia w terminie 7 dni, teraz piłka jest po stronie pracodawcy.
Jednak od dnia złożenia oświadczenia liczy się Pani czas pozostawania w gotowości do pracy, za co należy się wynagrodzenie (art. 81 § 1 KP).
Jeśli pracodawca nie przywraca Pani do pracy to należy poinformować o tym sąd. Sąd nakaże pracodawcy wykonanie prawomocnego wyroku i zagrozi grzywną lub nawet aresztem.
Wątek przeniosę na prawo spółek handlowych, temat prawa pracy został wyczerpany, ewentualne pytania proszę pisać w nowym wątku w naszym dziale.

Powrót