Doręczenie pism procesoeych

• Autor wątku Autor wątku spamer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spamer

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Czy w postępowaniu karnym ma zastosowanie art .44§4 kodeksu postępowania administracyjnego?

Mówi o tym jeszcze uchwała SN z dn. 17.12.1970 (niestety nie mam dostępu do lexa , gdyby ktoś był tak miły i wkleił na forum tą uchwałę)

Chodzi mi o sytuację , kiedy np . skazany nie odbierze z poczty po 2 krotnym awizo jakiegoś postanowienia (np. w przedmiocie odwieszenia kary) , to mimo braku odbioru ma 7 dni na zażalenie liczone od ostatniego dnia widniejącego na awizie jako ostateczna data odbioru pisma?

[cytat="spamer":27htom0x]Czy w postępowaniu karnym ma zastosowanie art .44§4 kodeksu postępowania administracyjnego?[/cytat:27htom0x]

Nie.
W postępowaniu karnym mają zastosowanie przepisy kodeksu postępowania karnego, który zawiera włąsne przepisy o doręczeniach (okolice art. 133-138)

>Chodzi mi o sytuację , kiedy np . skazany nie odbierze z poczty po 2 krotnym awizo jakiegoś postanowienia (np. w przedmiocie odwieszenia kary) , to mimo braku odbioru ma 7 dni na zażalenie liczone od ostatniego dnia widniejącego na awizie jako ostateczna data odbioru pisma?

Owszem, ale to wynika również z przepisów o doręczeniach z kpk - art. 133 kpk.

Dziękuję serdecznie .

Powrót