Doręczenie za pośrednictwem Komornika.

• Autor wątku Autor wątku Alicja250
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alicja250

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam, bardzo proszę o informację: kto zapłaci za próby doręczenia przez Komornika pism z Sądu Cywilnego? Jestem wnioskodawcą w sprawie o nabycie spadku (zapewnienie spadkowe). Jeden z uczestników generalnie nie odbiera listów poleconych, ponad to co jakiś czas zmienia miejsce zamieszkania. Sąd zlecił to komornikowi, ale doręczenia nieskuteczne. Dzisiaj jego siostra podała Sądowi adres. Sąd postanowił, bez komornika "...bo to koszty".:help:

Za doręczenie komornicze zapłaci wnioskodawca w sprawie.

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

Ile może wynosić taka opłata? Poza tym to niesprawiedliwe; uczestnik wie o sprawie, wie o co chodzi, to może powinien być ukarany.

Alicja250 napisał:
Ile może wynosić taka opłata?
Płaciłem 60 zł. Z tym że to ja (nie sąd) musiałem "wynająć" komornika

Alicja250 napisał:
Poza tym to niesprawiedliwe; uczestnik wie o sprawie, wie o co chodzi, to może powinien być ukarany.
Może nie mógł odebrać

Sąd zapewne zobowiązał Cię do dostarczenia pisma przez komornika. Raczej sam tego nie zrobił. Ja za doręczenie przez komornika płaciłam 113 zł

Natka198719871109 napisał:
Sąd zapewne zobowiązał Cię do dostarczenia pisma
Dokładnie. Mogłem i osobiście (bez kosztów) tylko musiałbym mieć potwierdzenie odbierającego. Zapłaciłaś więcej bo może składał gdzieś zapytania o adres czy miał inne koszta. Ja podałem adres gdzie przebywa i komornik wezwał go do siebie i wręczył dokumenty

Nigdzie nie składal zapytań na 100%.
Dostarczyłam wniosek o dostarczenie pisma łącznie z pismem z sądu i tyle. Dostałam później tylko telefon od komornika ile przelać kasy aby mógł zacząć działać.

Natka198719871109 napisał:
Nigdzie nie składal zapytań na 100%.
Zadzwoń do innego (innych) komorników i zapytaj o cenę. Jak zawyżył to komornika do komornika

Koszty doręczenia komorniczego to 60 zł. Jeżeli adres dłużnika nie jest znany, dodatkowo należy doliczyć 40 zł za ustalenie miejsca pobytu. Do powyższych kosztów trzeba dodać koszty przesyłanej korespondencji (poczta, itp).

Wysłane z mojego M2002J9G przy użyciu Tapatalka

W moim przypadku Sąd sam wyznaczył Komornika - dwa doręczenia nieskuteczne :( Podałam adres, ale gość mimo wieku jest niepoważny; nie odbiera listów poleconych, a z Sądu to już w ogóle.

Ostatnia edycja:
Powrót