Dość skomplikowana sprawa weksla

• Autor wątku Autor wątku kinus123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kinus123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Chciałbym poprosić o radę w następujące sprawie (piszę w sktócie):
firma w której pracował kiedyś mój ojciec wyłudziła kredyt (rok 2000). Zabezpieczneim kredytu był w pierwszej kolejności majątek firmy, a następnie weksel podpisany przez 5 osób, m.in. mojego ojca. Firma zabankrutowała, bank zwrócił się o pieniądze. Okazało się że weksel i deklaracja były sfałszowane, podpis ojca i jeszcze jednej osoby autentyczne. Okazało się też, że w fałszerstwo wmieszany był pracownik banku, który został skazany. Wyrok z powództwa banku o spłatę weksla zapadł wcześniej niż wyrok o fałszerstwo. Sąd nie uznał naszej apelcaji, że weksel jest nieważny, komornik wszedł na pobory ojca (ojciec nie pogodził się z tym wyrokiem, myśli o kasacji w sądzie najwyższym). Tak było od 2 lat. Niedawno dostaliśmy pismo, że komornik kończy egzekucję i drugie z banku wzywające do spłaty zobowiązań (ok 200tys, kwota wyłudzonego kredytu była zdecydowanie wyższa). Co się mogło stać? (bank odzyskał wreszcie część pieniędzy poprzez licytację majątku firmy i teraz chce odzyskać resztę polubownie, bez egzekucji komornika?) Co teraz zrobić: porozumieć się z bankiem w sprawie spłaty zobowaiązań poprzez wziącie przez obojga rodziców kredytu pod zastaw domu (to wiąże się z ostatecznym uznaniem przez nas długów do których się nie poczuwamy), czy odmówić spłaty i pozostać w konsekwencji przy zajęciu przez komornika części poborów ojca.
Z góry dziękuję za pomoc.

Co to znaczy "komornik kończy egzekucję"?
Umarza , zawiesza , na jakiej podstawie? to może wiele wyjaśnić.

Chyba jest tak, że wyrok sądu, na podstawie, którego działał komornik został albo wykonany w całosci albo zmieniony. I komornik po prostu nie ma podstaw do dalszej egzekucji.

Natomiast bank nadal uważa Twojego ojca za dłużnika i żąda od niego pieniędzy. Pewnie nie ma wyroku, więc na razie żąda brezpośrednio.

Ja bym na pewno nie uznawał długu a zapytał się banku o to na jakiej podstawie żada spłaty tej kwoty i jak ja wyliczył.
Jeśli bank ma podstawy prawne do żądań , to lepiej się z nim dogadać a jak nie to go posłac na wierzbę.
Sprawa jest zbyt skomplikowana, i wymaga spojrzenia do dokumentów, więc radzę udać się do prawnika, bo takie dywagacje na forum mogą być netrafne.

Witam
Dziękuje bardzo za zainteresowanie. W piśmie komornik informuje o zakończeniu egzekucji i przedstawia zestawienie jakie kwoty przekazał bankowi. Nie ma podanej przyczyny zakończenie egzekucji. Jeśłi chodzi o wyrok sądu w tej sprawie, to ostatnio nic nowego się nie pojawiło (tzn bank ma nakaz zapłaty z klauzulą wykonalności). Skoro komornik działa w imieniu banku, to czy możliwe jest, żeby bank cofnął pełnomcnictwo komornikowi i próbował zamknąć sprawę polubownie?
A swoją drogą to chciałem zapytać o prawo wekslowe i polskie sądownictwo: czy jest tak, że weksel i deklaracja, na których są 2 podpisy autentyczne, a 3 sfałszowane, są nadal ważne i można na tej podstawie domagać się od osób, których podpisy są autentyczne zapłaty? Dla mnie jest to co najmniej dziwne, ale taki był wyrok sądu.
Pozdrawiam

.Masz wyrok na podstawie kótrego komornik prowadził egzekucję. Porównaj go z sumami wpłaconymi przez niego do banku- czy wartość się wyczerpała? jeśli tak , to ten wyrok został wykonany.
CZy o tym wyroku piszesz: (tzn bank ma nakaz zapłaty z klauzulą wykonalności) ?

Co do tych podpisów to po prostu tych dwóch ludzi autentycznie zagwarantowało weksel a czy poza nimi jest jeszcze trzech czy 50 to nieistotne, można domagać się nawet kasy tylko od jednego z tych autentycznie gwarantujacych - 0czywiście w ramach deklaracji wekslowej i o ile weksel jest wazny.

czy podpisy pod wekslem nalezały do osób, kóre reprezentowały firmę (np. członków zarządu spółki) czy było to podpisy osób fizycznych wystepujących jako prywatne osoby.

Witam
Osoby które podpisały weksel były pracownikami firmy, ale wystepowały jako osoby prywatne.
Pozadrawiam

Powrót