Dostaje alimenty w wieku 27 lat bez szkoły.

• Autor wątku Autor wątku Bartaz9319
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartaz9319

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam cały czas dostaję alimenty mimo ze z tego co wyczytałem już dawno nie powinieniem ich mieć. Do roku 2016 lub 2017 chodziłem do zaocznej szkoły i co roku musiałem zanieść zaświadczenie że dalej się uczę , alimenty były z funduszu jednak czy dalej są to nie wiem bo wysyła je komornik tak jak zawsze a ja żadnego zaświadczenia nie zanosiłem . Czy możliwe że te alimenty są pobierane od ojca i póki on nie złoży jakiegoś pisma o zaprzestanie płacenia to nadal będe je dostawać czy po prostu jakiś błąd mają w tym funduszu ale to chyba nie możliwe bo juz kilka lat nie zanoszę zaświadczenia że się uczę , z tego co wyliczyłem musiał bym oddać jakieś 50tyś jeśli to pomyłka co w takiej sytuacji mogę zrobić nie mam takich pieniędzy żeby oddac a raty pewnie będzie z 600zł a nawet jeśli mniejsza to będe to płacił latami . Dodam że ojciec miał jakiś dług co do tych alimentów ale nie wiem dokładnie ile.

Ostatnia edycja:
z tego co wyczytałem już dawno nie powinieniem ich mieć.
To dlaczego nie złożyłeś wniosku o umorzenie egzekucji lub o jej ograniczenie tylko do zaległości z dniem usamodzielnienia? Komornik prowadzi egzekucję na podstawie złożonego tytułu do jej prowadzenia i wniosku wierzyciela alimentacyjnego. I będzie prowadził ją nadal. Dodatkowo przy pobieraniu nauki w systemie zaocznym (czyli masz możliwość podjęcia zatrudnienia) alimenty mogą nie przysługiwać.
czy po prostu jakiś błąd mają w tym funduszu ale to chyba nie możliwe bo juz kilka lat nie zanoszę zaświadczenia że się uczę
Żaden błąd. Wykorzystujesz istniejący tytuł prawny i prowadzisz nadal egzekucję. Musisz liczyć się z tym, że alimenty zostaną zniesione z datą wsteczną (z dniem usamodzielnienia) i wszystko co otrzymałeś po tym terminie będziesz musiał zwrócić.
nie mam takich pieniędzy żeby oddac a raty pewnie będzie z 600zł a nawet jeśli mniejsza to będe to płacił latami .
Komornik Ci pomoże. Przecież od tego jest.

Powrót