Dostałem komputer za który nie zapłaciłem

• Autor wątku Autor wątku edner58
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

edner58

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Miesiąc temu kupiłem komputer (gotową do użytku jednostkę centralną) przez "Kup Teraz" na Allegro Lokalnie. Głupio zrobiłem bo nie miałem wtedy jeszcze pieniędzy, szef się spóźnił z wypłatą i po 5 dniach otrzymałem maila z Allegro że zakup został anulowany. Dzisiaj sąsiadka mi mówi że jest dla mnie paczka od kuriera, patrzę a tam ten komputer (wysłany do mnie w połowie stycznia, DHL jak zwykle w formie :D). Teraz podstawowe pytanie - czy muszę go zwracać? Już kupiłem sobie komputer o bardzo podobnych parametrach więc za ten na pewno nie zapłacę. Napisałem do sprzedającego na Allegro, ale co jeśli kompletnie oleje sprawę i się ze mną nie skontaktuje? Wysłanie tego komputera to chyba błąd jego matki albo żony bo widzę że kobieta nadała tę przesyłkę.

Po jakim czasie ten komputer stanie się moją własnością - a może już nią jest (zakładam że nie)? Z góry dzięki za odpowiedź.

A, i co jeśli komputer uszkodzi się w transporcie? Kto za to odpowiada? Czy mogę wymagać, żeby sprzedający przyjechał po niego osobiście (to jakieś 250 kilometrów)?

Po prostu napisz do sprzedającego i wyjaśnij sprawę. Za uczciwość powinien sam opłacić koszty zwrotu.

Dogadałem się z nim przez telefon, wyśle brata po komputer w weekend :)

Powrót