Dostałem mandat z ZTM, ale nie mam jak zapłacić.

• Autor wątku Autor wątku EmilioEstebes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
E

EmilioEstebes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Sprawa jest następująca. Dostałem mandat za brak biletu w autobusie. Nie miałem go mimo dobrych chęci (niedziałający biletomat na przystanku, brak biletomatu w autobusie, brak biletów u kierowcy), choć to na pewno nie istotne. W każdym razie nie miałem biletu. Jestem studentem, jedyne moje źródło utrzymania to kredyt studencki i czasem lekka pomoc rodziców, którzy też są w ciężkiej sytuacji materialnej. Całość ledwo mi starcza na stancję, czesne za szkołę i jedzenie. Nie stać mnie więc na zapłacenie mandatu. Czy mam jakiekolwiek podstawy, by ubiegać się o umorzenie całości lub chociaż części mandatu? Będę wdzięczny za każdą radę.

EmilioEstebes napisał:
Czy mam jakiekolwiek podstawy, by ubiegać się o umorzenie całości lub chociaż części mandatu?
Możesz napisać u umorzenie jednak uprzedzam, szanse są praktycznie zerowe. Jak już, to odroczenie płatności lub rozłożenie na raty. Przykro mi.

EmilioEstebes napisał:
Czy mam jakiekolwiek podstawy, by ubiegać się o umorzenie całości lub chociaż części mandatu
Nie, nikogo to nie interesuje , korzystasz z PŁATNEGO środka transportu-więc płać.

to zależy od kontrolerów.
W Gdańsku miałem w tramwaju podobną sytuację, tylko że kontroler sprawdzający widział jak chciałem kupić bilet u motorniczego a ten akurat nie miał, wtedy kontroler powiedział że mogę jechać bez biletu bo przewoźnik nie ma w sprzedaży.

Niestety nie masz szans, możesz się odwolać, ale na 99% to nie przejdzie. Czym wcześniej zapłacisz to prawdopodobnie mniejsza będzie kara pieniężna.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót