dostałem przesyłkę bez zapłaty

• Autor wątku Autor wątku szyymoon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szyymoon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mam ciekawą sytuację

robiłem zakupy (16.01) w pewnym sklepie internetowym, zamówiłem spodnie i bluzę, w trakcie wypełniania danych przyszedł czas na zaznaczenie opcji zapłaty wybrałem "mTransfer" z nadzieją że jest to zapłata przelewem, jednak w dalszym kroku skierowało mnie na stronę mBanku gdzie konta nie posiadam i zrezygnowałem z dalszych czynności, uznając, iż nie zapłaciłem nic nie dostanę, a zamówię sobie za kilka dni jak się namyślę, czy aby na pewno che to co wybrałem. Dostałem maila, zaraz po tym, że zamówienie złożone itd z załącznikiem pro-forma że taka a taka kwota na takie a takie konto, co zauważyłem dziś(20.01), pisało tam że jest 3 dni na zapłatę.

Dziś przyszła do mnie paczka, którą odebrała portierka, ponieważ mieszkam w akademiku i w zamówieniu napisałem, że można zostawić na portierni.

Po otwarciu okazało się, że jest to moje zamówienie razem z paragonem, a na skrzynce mailowej (wczoraj przyszło czyli 19.01) mail, że wysłano.

Moje pytanie czy to gafa sklepu i nie jestem zobowiązany płacić, czy albo odsyłam albo płacę?

jakieś sugestie?
ubrania są zafoliowane gdyby był dobre mógłbym zapłacić natomiast na tą chwilę otworzyłem tylko ten worek od kuriera.

W regulaminie sklepu jest napisane między innymi:

"Informacje znajdujące się na stronie internetowej Sklepu nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. Klient składając zamówienie składa ofertę zakupu określonego towaru. Do zawarcia umowy sprzedaży dochodzi z chwilą potwierdzenia Zamówienia przez Klienta poprzez kliknięcie w link potwierdzający w mailu przysłanym Klientowi przez Sklep."

Żadnego linku potwierdzającego nie dostałem jedynie mail że złożono zamówienie i załącznik pro-forma co zostało zamówione i ile do zapłaty

dalej
"Warunkiem wydania towaru jest zapłata za towar i przesyłkę."

"W przypadku płatności w inny sposób niż za pobraniem, termin wysyłki wydłuża się o okres pomiędzy złożeniem zamówienia, a datą zaksięgowania należności na rachunku bankowym Sklepu."

Ja tower mam, zapłaty nie było, więc chyba ktoś w sklepie za to odpowiada nie ja? Powinni wysłać towar po zaksięgowaniu należności, a nie w ciemno chyba?

Ktoś coś teraz podpowie? :rolleyes:

Jak towar odpowiada to należy zapłacić. W innym przypadku, jeżeli go nie chcesz i zamówienia końcowo nie zatwierdziłeś, to pewnie można to potraktować jako towar nie zamówiony - wtedy niech sklep odbierze towar na swój koszt (mają do tego prawo).

Powrót