Dostanie pomocy socjalnej.

• Autor wątku Autor wątku Incognito14
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Incognito14

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam wszystkich. Mam kilka pytań związanych z otrzymaniem socjalu w Niemczech. Od kilku miesięcy przebywam w Niemczech, gdzie jestem zameldowany, pracuję oraz uczę się. Problem polega na tym, że za 2 tygodnie przyjeżdza do mnie znajoma(dobra koleżanka, nie dziewczyna), która przed 3 laty pracowała w Nieczech, ale z powodu szkoły wróciła do Polski, teraz chce spróbować jeszcze raz. Czy jest możliwe, aby otrzymała zasiłek socjalny( z racji tego, że odprowaszała składki), ponieważ bardzo słabo zna niemiecki, więc praca odpada, najpierw kurs językowy.Czy jeżeli się zamelduje u mnie bedzie musiała płacić ubezpieczenie zdrowotne? Czy może liczyć na dofinansowanie kursu? Jezeli to nie ten dział prosze o przeniesienie, ale nie wiedzialem gdzie dodać. Pozdrawiam i czekam na rzetelne odpowiedzi.

Up, nikt nic nie wie?

Nie dostanie zadnej pomocy, po wyjezdzie na dluzszy okres do Polski jej roszczenia z poprzedniej pracy sie "zeruja" i bedzie traktowana tak, jakby przyjechala tu swiezo do Niemiec, a takim osobom socjal nie przysluguje. Jak sie zamelduje u ciebie, bedzie musiala sobie sama oplacic ubezpieczenie zdrowotne, co kosztuje ok. 170 euro miesiecznie.

Wiec niech lepiej sie zapisze na intensywny kurs niemieckiego w Polsce, bo to bedzie tansze i jak przyjedzie to musi sobie znalezc prace chociazby na pol etatu, wtedy bedzie mogla sie starac o jakies doplaty

Nie orientuke sie Pan czy jesli nie bylaby zameldowana to moze liczyc np. Na dofinansowanie kursu integracyjnego (BAMF) w Vhs?

oczywiscie ze nie. NIe mozna miec ciastko (dofinansownie z BAMF) i zjesc ciasto (przez unikniecie zameldowania brak drogiego ubezpieczenia zdrowotnego).

Kursy w VHS nawet bez dofinansowania sa bardzo tanie

Ale, jesli zostalaby zameldowana to wtedy juz mozna na dofinansowanie liczyc z urzedu socjalnego(tak powiedziala Pani z urzedu, choc w to tez mi sie nie chce wierzyc).Ale czy tak naprawde zameldowanie cos zmienia, czy tylko to, ze trzeba placic ubezpieczenie zdrowotne? Ech w takim razie trzeba sie starac o dokumenty z Sy..., wtedy socjal za darmo i kursy w VHS:cool: Bardzo dziekuje za odpowiedz, pozdrawiam.:)

Ostatnia edycja:
Bez zameldowania nie otrzyma zniżki na kurs w VHS !!!!
To ze nie zna jezyka nie zwalnia jej z poszukiwania pracy. Znam wiele osób, które zaczynały prace nie znając języka. Dla chcącego nic trudnego.
A Ty jesteś pewien, że twój wynajemca wyrazi zgodę na zameldowaniu jej w tym mieszkaniu??? Od 1 listopada 2015 zmieniły się przepisy w tym zakresie i nie można sobie zameldować kogo badź.

Powrót