K
kawelubie
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Do mojej skrzynki pocztowej trafiło awizo (z dopiskiem sąd osobiście) na poprzedniego lokatora, który od dawna nie mieszka i nie jest zameldowany pod tym adresem. Poszłam na pocztę i poprosiłam o adnotacje na liście, że adresat się wyprowadził jednak pani z okienka oświadczyła że nadawca (e-sąd z Lublina) nie życzy sobie takich adnotacji i list zostanie zwrócony do sądu jako "dwukrotnie awizowany i nie podjęty w terminie". Poczytałam trochę o tym sądzie i wiem jak ważna jest adnotacja "adresat się wyprowadził" zwłaszcza jeśli to będzie np nakaz zapłaty.
Czy poczta ma prawo jej odmówić i napisać, że listu nie podjęto w terminie. Czy sąd ma prawo tego od poczty żądać. Czy jest sens wysyłać do sądu pismo (poleconym) z informacją że ta osoba nie mieszka już pod tym adresem i nie jest tam zameldowana.
Niestety nie mam kontaktu z tą osobą (nie jest to też moja rodzina ani nikt znajomy) i nie mam jak przekazać jej informacji o takiej korespondencji. Podobno od dawna mieszka za granicą.
Czy poczta ma prawo jej odmówić i napisać, że listu nie podjęto w terminie. Czy sąd ma prawo tego od poczty żądać. Czy jest sens wysyłać do sądu pismo (poleconym) z informacją że ta osoba nie mieszka już pod tym adresem i nie jest tam zameldowana.
Niestety nie mam kontaktu z tą osobą (nie jest to też moja rodzina ani nikt znajomy) i nie mam jak przekazać jej informacji o takiej korespondencji. Podobno od dawna mieszka za granicą.