Dostarczenie listu z sądu

• Autor wątku Autor wątku kawelubie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kawelubie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Do mojej skrzynki pocztowej trafiło awizo (z dopiskiem sąd osobiście) na poprzedniego lokatora, który od dawna nie mieszka i nie jest zameldowany pod tym adresem. Poszłam na pocztę i poprosiłam o adnotacje na liście, że adresat się wyprowadził jednak pani z okienka oświadczyła że nadawca (e-sąd z Lublina) nie życzy sobie takich adnotacji i list zostanie zwrócony do sądu jako "dwukrotnie awizowany i nie podjęty w terminie". Poczytałam trochę o tym sądzie i wiem jak ważna jest adnotacja "adresat się wyprowadził" zwłaszcza jeśli to będzie np nakaz zapłaty.
Czy poczta ma prawo jej odmówić i napisać, że listu nie podjęto w terminie. Czy sąd ma prawo tego od poczty żądać. Czy jest sens wysyłać do sądu pismo (poleconym) z informacją że ta osoba nie mieszka już pod tym adresem i nie jest tam zameldowana.
Niestety nie mam kontaktu z tą osobą (nie jest to też moja rodzina ani nikt znajomy) i nie mam jak przekazać jej informacji o takiej korespondencji. Podobno od dawna mieszka za granicą.

Zachowanie poczty jest efektem błędnego rozporządzenia, które nie przewiduje umieszczenia informacji o niemożności doręczenia już po awizowaniu listu.

Flicka napisał:
Zachowanie poczty jest efektem błędnego rozporządzenia, które nie przewiduje umieszczenia informacji o niemożności doręczenia już po awizowaniu listu.

Bardzo dziękujęn za odpowiedź, czy mogłabym prosić o jakieś namiary na to rozporządzenie.
Czy ogranicza ono prawo doręczyciela do napisania na kopercie że adresat się wyprowadził?
Czy ma sens wysyłanie do e-sądu informacji, że adresat nie mieszka pod tym adresem?

Doręczyciel może zwrócić list z adnotacją o niemożności dostarczenia. Ale jeśli już awizuje, to pani na poczcie teoretycznie takiej możliwości nie ma.

Albo nie chce mieć i tak tylko tłumaczy. Bo na pewno za podanie pożądanej dla sądu informacji "wyprowadził się", "nie żyje" nikt nikomu krzywdy nie zrobi, nawet jeśli będzie to nie po linii sfuszerowanego rozporządzenia.

Powrót