Dostawca internetu nie wywiązuje się z umowy

• Autor wątku Autor wątku BaraninaNaGrubym
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BaraninaNaGrubym

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, mam problem ze swoim dostawcą internetu jakim jest "Matcom" ze Szczytna (jakaś podrzędna firma krótko mówiąc) ponieważ od jakiegoś czasu oni mają problem z wywiązywaniem się z umowy przez nie zapewnianie mi stałej prędkości łącza 6mb/s (6142kbps)(śmiesznie mało ale niestety żyjemy w polsce) dzieje się tak od jakichś 2 miesięcy. Po wielokrotnym zgłaszaniu problemów telefonicznych szala goryczy się przelała, jestem na skraju nerwów i myślę nad zerwaniem umowy a po ostatnim telefonie do nich po prostu wybuchłem... "konsultantka" przez telefon powiedziała że mam łącze o prędkości DO 6mb/s i wtedy lekko zmieszany przytaknąłem (po rozmowie sprawdziłem umowę i było napisane 6mb/s nie do 6) na co ona odpowiedziała że prędkość od 4 do 6mb/s jest prędkością w porządku no ok tylko 0.5mb/s które nie rzadko widuję to nie 4 do 6 aż szkoda że tej rozmowy nie nagrałem bo wg mnie było to jawne przyznanie się do OSZUSTWA ponieważ na umowie wyraźnie widnieje prędkość łącza 6142kb/s a nie DO 6142kb/s więc umowa w takim wypadku jest umową nie ważną, staram się dokumentować każde większe (odczuwalne) spadki prędkości i tak robię, z ostatnich 30 dni w 22dniach było nie w porządku, jutro mam zamiar do nich zadzwonić i powiedzieć krótko że jeżeli nie zaczną wywiązywać się z umowy to ją zrywam polubownie (jeśli przyznają że z ich winy) lub nie polubownie czyli sąd a ja mam czas i kase żeby sobie śmigać po sądach, jutrzejszą rozmowę mam zamiar nagrać właśnie jako dowód w ewentualnej sprawie, postaram się wkręcić tego kogoś po drugiej stronie do wypowiedzenia magicznych słów "Pana prędkość wynosi do 6mb/s". Przy zerwaniu umowy przez użytkownika przed upływem jej ważności trzeba im płacić furę kasy a tego na pewno nie mam zamiaru zrobić bo dlaczego mam płacić za coś do czego nie mam dostępu? Teraz mam dylemat czy mi się uda od nich tak łatwo wykręcić? czy jednak sąd? prosiłbym o jakieś porady na ten temat co zrobić bo najchętniej to bym od nich wydoił kasy bo ja ich klientem jestem już chyba od 12 czy 13 lat, ta firma jeszcze wtedy raczkowala a właściwie to raczkuje do dziś :)

loco1 napisał:
Ja nie. Ja żyję w Polsce.

Zapoznaj się dokładnie z umową i regulaminem świadczenia usług.

ja umowę przestudiowałem na wylot, coś konkretnego chcesz wiedzieć?

rewt napisał:
Tą ofertę masz?

https://www.matcom.com.pl/index.php/oferta_mapa/oferta-3-2/

Pobieranie do 6 Mb/s, wysyłanie do 512 Kb/s

?
tylko że w umowię mam wpisane 6mb/s nie do 6mb/s tak samo jak przez 10 ostatnich lat nie miałem prędkości DO tylko stałą prędkość, był serwisant kilka razy i mówił że 6mb to 6mb nie mniej nie więcej, po ostatnim telefonie mnie zamurowało jak powiedzieli mi że z 6mb/s zrobiło się DO 6mb/s być może tak mi powiedzieli bo nie potrafią świadczyć usług prawidłowo, 4 miesiące temu na ich stronie pojawiło się że mają usługę do 6mb/s a te do 6mb/s jest raczej dla nowych klientów, ja umowę mam na 6mb od dawna także mam 6mb nie do 6mb i tyle powinienem mieć. Jak już wspominałem internet śmigał jak powinien a od 2 ostatnich miesięcy robią mnie w balona

Ostatnia edycja:
Powrót