dostęp do akt

• Autor wątku Autor wątku jar188
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jar188

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
Jestem osobą poszkodowaną (sprawa o pobicie, zawiadomienie złożyłem na początku stycznia) w procesie przygotowawczym. Akta obecnie policja odesłała do prokuratury(po okazaniu jednego spisanego sprawcy). Od jakiegoś czasu chciałbym przejrzeć akta, wysłałem nawet 4.04.2008 wniosek pisemny do prokuratury (wcześniej telefonicznie raz mówiono mi, że akta mogę przejrzeć, później, że jednak ze względu na zaplanowane czynności ze mną nie mogę). W zeszłym tygodniu prokurator powiedział, że odeśle pismo po zapoznaniu się ze sprawą, bez określenia, kiedy to nastąpi.

I druga sprawa powiązana z pierwszą. Było dwóch napastników, jednego policja miała dane, drugiego nie. Oprócz niego policja miała spisane dane ich żon(prawdopodobnie- nie mam wglądu do akt żeby się dowiedzieć na pewno). Moje pytanie:, jeżeli z dużym prawdopodobieństwem drugi i główny sprawca zarazem (ten nie ujęty) jest mężem jednej ze spisanych kobiet, to czy mogę wnioskować o przesłuchanie go lub okazanie przed świadkami celem rozpoznania? Dodam tylko, iż prawdopodobnie (nieoficjalne wiadomość od policjanta) ludzie ci jako świadkowie zeznawali, że był tylko jeden sprawca,ten spisany(było oczywiście dwóch, co potwierdziło kilku świadków).

Z góry dziękuję za odpowiedź, ale nie wiem już, co robić, pisać pisma czy cierpliwie czekać.

A ile czasu ma prokurator na udzielelenie odpowiedzi, na mój wniosek (wysłany 4.04.2008) o udostępnienie akt i czy może odmówić wglądu do akt? Dodam tylko że wysłałem skargę na opieszałość prokuratury i policji gdyż okazanie i to tylko jedngo sprawcy odbyło się licząc od daty złożenia zawiadomienia około 3,5miesiąca. Czy prokuratorzy bywają w takich wypadkach złosliwi i to może być powud odwlekania wglądu do akt?

jeszcze raz to samo tylko bez błędów. Za szybko pisałem:-)

A ile czasu ma prokurator na udzielelenie odpowiedzi na mój wniosek (wysłany 4.04.2008) o udostępnienie akt i czy może odmówić wglądu do akt? Dodam tylko, że wysłałem skargę na opieszałość prokuratury i policji gdyż okazanie i to tylko jedngo sprawcy licząc od daty złożenia zawiadomienia odbyło się około 3,5miesiąca temu.
Czy prokuratorzy bywają w takich wypadkach złośliwi i to może być powód odwlekania wglądu do akt?

Na tego typu wniosek winno się odpowiedzieć niezwłocznie czyli nie wiadomo do końca kiedy - wydaje mi się że tak do 7 dni.

Powrót