Dostęp do drogi publicznej-problem!

• Autor wątku Autor wątku wirg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wirg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, proszę o radę w nastepującej sprawie. Posiadam działkę budowlaną ujętą w planach zagospodarowania do zabudowy MN2, działka ta posiadała dostęp do drogi publicznej(gminnej) od 1932r.( mam mapy z tego okresu). W 2006r. sporządzono i uchwalono Plan Zagospodarowania Przestrzennego w którym planowana droga nie przylega już do mojej działki. Gmina chce abym kupił za duże pieniądze powstały skrawek gruntu oddzielajacy działkę od drogi lub płacił 600zł rocznie za ustanowienie służebności. Gmina przyznaje fakt iż sporządzono PZG w oparciu o niezaktualizowane granice działek, po aktualizacji granic droga odsunęła się od mojej działki, mimo to odmawia skorygowania PZG. Pytanie: czy gmina ma obowiązek zapewnić bezpłatny dostęp do drogi jeżeli wcześniej taki dostęp był i działka zakwalifikowana była w planach zagospodarowania jako budowlana?
Z góry dziękuję za wszelkie porady.
Pozdrawiam

Witam.

Troszkę trudno wyobraźić mi sobie opisywaną przez Ciebie sytuację. Skąd wziął się ten skrawek między Twoją działką a drogą?
Skoro piszesz, że gmina sporządziła plan zagospodarowania przestrzennego (pzp) na nieaktualnych mapach to wydaje mi się, że możesz żadać uznania nieważności uchwały rady gminy zatwierdzającej pzp powołując się na art. 28 ustawy o planowaniu i zagospodarowniu przestrzenym: "Naruszenie zasad sporządzania ... pzp ... powoduje nieważność uchwały rady gminy ...". Jako naruszenie zasad sporządzania powołałbym się na par. 10 rozporządzenie w sprawie wymaganego zakresu projektu planu miejscowego który mowi:" materiały planistyczne, sporządzone na potrzeby projektu pzp, powinny być aktualne na dzień przekazania tego projektu do opiniowiania i uzgodnenia.". A gmina przyznaje się, że nie były. Wydaje mi się, że gmina mając w perspektywie koszty związane ze zmianą badź opracowaniem nowego planu powinna Ci w tej sytuacji zaproponować bardziej "atrakcyjne" warunki nabycia "skrawka". Wrecz oddać za grosze.

Pozdrawiam i proszę o ewentualne informacje jak się sprawy potoczyły.

Powrót