Dotacja na dzialalnosc

• Autor wątku Autor wątku platini99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

platini99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Pod koniec ubieglego roku odbywalem staz z projektu UE w radiu. Zostalem wytypowany jako osoba "konieczna do aktywizacji". Od poczatku tego roku staralem sie o prace w telewizji gdyz zaistniala taka mozliwosc. Wymogiem tej pracy jest posiadanie wlasnej dzialalnosci gospodarczej (medialnej). W PUPie oferowano mi rozne stanowiska zupelnie nie zwiazane z moim wyksztalceniem i aspiracjami a ja bronilem sie twierdzac, ze zalatwiam sobie prace w telwizji i nie potrzebuje tych ofert. Opiekun w urzedzie pracy twierdzil, ze rozumie, zalezy mu na mojej aktywizacji i nie bedzie robil problemow. Po zlozeniu wniosku o dofinansowanie otrzymalem odmowe gdyz ponoc "dwukrotnie odmowilem podjecia proponowanego stanowiska". Pracownik PUP wiedzial, ze staram sie o prace w mediach i nie zalezy mi na siedzeniu na monitoringu a mimo wszystko wlepil odmowe i tym argumentuje swoje stanowisko. Zwracam sie do panstwa z pytaniem czy jest mozliwosc skutecznego odwolania w zaistnialej sytuacji? Mozna w jakis sposob powalczyc czy tez jestem na straconej pozycji i pieniadze nie zostana mi przyznane? Dodam, ze mimo rzekomych odmow nie zostalem wyrejestrowany z PUPu.

Ostatnia edycja:
platini99 napisał:
W PUPie oferowano mi rozne stanowiska zupelnie nie zwiazane z moim wyksztalceniem i aspiracjami a ja bronilem sie twierdzac, ze zalatwiam sobie prace w telwizji i nie potrzebuje tych ofert. Opiekun w urzedzie pracy twierdzil, ze rozumie, zalezy mu na mojej aktywizacji i nie bedzie robil problemow.
platini99 napisał:
Po zlozeniu wniosku o dofinansowanie otrzymalem odmowe gdyz ponoc "dwukrotnie odmowilem podjecia proponowanego stanowiska".
Czy kiedykolwiek złożył Pan odmowę przyjęcia propozycji pracy na piśmie? W jakiej przestrzeni czasowej następowały poszczególne wydarzenia tj. rejestracja, odmowy przyjęcia propozycji oraz złożenie wniosku o działalność i decyzja PUP? Czy może Pan dokładnie przytoczyć/zacytować argumenty odrzucenia Pana wniosku?
platini99 napisał:
zy jest mozliwosc skutecznego odwolania w zaistnialej sytuacji?
Od strony formalnej możliwość odwołania nie przysługuje, ponieważ informacja o odrzuceniu wniosku nie jest decyzją administracyjną i zastosowanie mają tutaj przepisy kodeksu cywilnego. Ale nikt nie zabroni Panu wnioskować o ponowną analizę wniosku.

Tak zlożyłem odmowe na piśmie poinformowany przez pracownika PUP, ze nie bedzie to mialo negatywnych konsekwencji gdyz wiedzial iż staram się o pracę w mediach. W rzeczywistości to wyglądało tak, że po prostu podyktowal mi co mam napisać. Odmowa nie poskutkowała utrata statusu bezrobotnego. Przedział czasowy między odmową a złożeniem wniosku o dotacje to tydzień lub dwa. Dziękuję Panu za pomoc.

platini99 napisał:
W rzeczywistości to wyglądało tak, że po prostu podyktowal mi co mam napisać.
Ale to Pan się podpisał pod złożonym pismem. A kiedy Pan się zarejestrował? I co dokładnie podano w uzasadnieniu odmowy?
platini99 napisał:
Zostalem wytypowany jako osoba "konieczna do aktywizacji".
Rozumiem przez to, że ustalony został dla Pana II profil pomocy, tak?

P.S. Jestem Panią.

Zarejestrowałem się w zeszłym roku, bodajże w lutym gdy zakończyłem pracę i zacząłem ubiegać się o staż w radiu.
"Wniosek o dofinansowanie moze byc uwzgledniony w przypadku gdy bezrobotny w okresie 12 miesiecy bezposrednio poprzedzajacych dzien zlozenia wniosku nie odmowil bez uzasadnionej przyczyny przyjecia propozycji odpowiedniej pracy lub innej formy pomocy okreslonej w ustawie oraz udzialu w dzialaniach Programu Aktywizacja i Integracja.
W dniu 16.12.2015 r odmowil Pan przyjecia propozycji pracy na stanowisko pracownika biurowego oraz w dniu 29.12.2015 r odmowil Pan rowniez przyjecia propozycji pracy na stanowisko pracownika obslugi monitoringu.
W zwiazku z powyzszymi Pana wniosek zostal rozpatrzony negstywnie."
Przepraszam Panią najmocniej.

Jaki profil pomocy został dla Pana ustalony?
platini99 napisał:
"Wniosek o dofinansowanie moze byc uwzgledniony w przypadku gdy bezrobotny w okresie 12 miesiecy bezposrednio poprzedzajacych dzien zlozenia wniosku nie odmowil bez uzasadnionej przyczyny przyjecia propozycji odpowiedniej pracy lub innej formy pomocy okreslonej w ustawie oraz udzialu w dzialaniach Programu Aktywizacja i Integracja. W dniu 16.12.2015 r odmowil Pan przyjecia propozycji pracy na stanowisko pracownika biurowego oraz w dniu 29.12.2015 r odmowil Pan rowniez przyjecia propozycji pracy na stanowisko pracownika obslugi monitoringu. W zwiazku z powyzszymi Pana wniosek zostal rozpatrzony negstywnie."
A co zostało ustalone w Pana IPD (Indywidualnym Planie Działania)? Czy fakt podjęcia planowanej działalności gospodarczej uwzględnił Pan przy jego ustalaniu?

Dofinansowanie na rozpoczęcie działalności dla osób do 30 roku życia.
Nie uwzględniłem gdyż nie zdawałem sobie wtedy sprawy, że dalsza kariera w mediach bedzie wymagala takiego przedsięwzięcia.

Powrót