Dotacja z programu "Czyste powietrze"

• Autor wątku Autor wątku frank2001
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
frank2001

frank2001

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry,
Chciałem przedstawić problem z uzyskaniem dofinansowania z programu " czyste powietrze" na wymianę kopciucha na pompę ciepła.
Mianowicie złożyłem wniosek o dofinansowanie w sierpniu 2025 r i wtedy tez wykonałem audyt energetyczny który potwierdził zasadność takiej inwestycji poprawiającej efektywność budynku.
Równolegle z wnioskiem do NFOŚ złożyłem też wniosek o dofinansowanie na wymianę ogrzewania z węglowego na efektywne do Urzędu Miasta.
Wniosek ten został potwierdzony po wizycie urzędnika i sporządzeniu dokumentacji fotograficznej.
I wtedy wybrałem ofertę firmy instalacyjnej i wykonałem taką wymianę kopciucha na pompę ciepła.
Pompa została założona i stary kocioł pojechał na złom.
W kilka tygodni po wykonaniu inwestycji miałem kontrolę z NFOŚ.
W jej trakcie kontrolujący wskazali na mój poprzedni wniosek na termomodernizacje z 2023 r. który został wykonany na ocieplenie dachu.
W tamtym wniosku zaznaczyłem że mam kocioł 5 klasy i taki był zainstalowany w tamtym czasie ale dwa lata temu pękł korpus i uległ uszkodzeniu naprawa była nieopłacalna więc pojechał na złom a na jego miejsce szybko wstawiłem używanego kopciucha.
Nie chciałam już inwestować w nowy kocioł bo mialem na myśli wymianę na pompę ciepła.
I to jest problem bo kontrolujący zakwestionowali kopciucha podlegającego pod wniosek z programu a trzymają się swojej wersji ze wymieniłem kocioł 5 klasy na pompę a taki nie podlega dofinansowaniu.
Złożyłem odwołanie w którym odszukałem i przestawiłem faktury zakupu na węgiel groszek do kotła 5 klasy i później na węgiel orzech do kopciucha ale to nie pomogło bo wniosek został odrzucony.
Mam pytanie czy jestem już na straconej pozycji czy mogę się jeszcze w jakiś sposób odwołać.
Dziwi mnie że żaden argument nie trafia do NFOŚ.
Podważają wykonanie audytu energetycznego i jego audytora oraz wiarygodność urzędnika miejskiego a na koniec protokoł ze złomowania kopciucha też nie trafia do przekonania.
Dziękuję za pomoc.

frank2001 napisał:
kocioł 5 klasy i taki był zainstalowany w tamtym czasie
frank2001 napisał:
na jego miejsce szybko wstawiłem używanego kopciucha
frank2001 napisał:
mialem na myśli wymianę na pompę ciepła.
Żebym lepiej zrozumiał.
Wymieniłeś kocioł na kocioł niższej klasy by uzyskać dofinansowanie na pompę ciepła?.
Teraz szukasz podpowiedzi jak ten szwindel prawnie zalegalizować?

Powrót