Dotacja z PUP - czy spełniam warunki?

• Autor wątku Autor wątku evil222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

evil222

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam, mam 23 lata i złożyłem wypowiedzenie w pracy za porozumieniem stron i w poniedziałek dostanę świadectwo pracy także we wtorek pójdę do urzędu się zarejestrować jako bezrobotny i w srodę chce żłożyć wniosek o dotację o działalność gospodarczą, no i akurat jest nabór.
Tutaj link: Aktualności - Powiatowy Urząd Pracy w Stargardzie

Spełniam warunki? Mam szanse?

Pozdrawiam.

Dopóki nie dokona Pan rejestracji jako osoba bezrobotna i dopóki nie zostanie Panu ustalony w PUP profil pomocy, nikt tego nie stwierdzi. Proszę od razu po rejestracji poprosić o ustalenie dla Pana profilu, bo bez tego możemy jedynie wróżyć z fusów.

Poza tym nie wiemy czy jest Pan z grupy młodzieży NEET, jakie Pan ma wykształcenie, ani czy posiada Pan orzeczenie o niepełnosprawności.

Dodatkowo zwracam uwagę na zapis w ogłoszeniu:
"Do projektu w pierwszej kolejności zakwalifikowane zostaną osoby bezrobotne spełniające wszystkie warunki wymienione w punkcie 1 oraz dodatkowo, co najmniej jeden z poniższych warunków:
nie wykonywały żadnej pracy zarobkowej, ani nie prowadziły działalności gospodarczej przez okres co najmniej 6 miesięcy przed dniem przyznania środków (do tego okresu wliczany jest również okres przed dniem rejestracji w urzędzie) ‑ w przypadku osób poniżej 25 r. ż.".

Napisał Pan wyżej, że dopiero co rozwiązał Pan stosunek pracy, zatem ten fakt może mieć stanowić przesłankę do odrzucenia Pana wniosku, jeśli w grupie zainteresowanych będzie duża liczba osób, które dotychczas nie pracowały.

Ostatnia edycja:
A co to takiego profil?

Tam piszę że do 25 roku życia muszę starać się o dotację do 4 miesiecy na bezrobociu, a w drugim punkcie:
"nie wykonywały żadnej pracy zarobkowej, ani nie prowadziły działalności gospodarczej przez okres co najmniej 6 miesięcy przed dniem przyznania środków (do tego okresu wliczany jest również okres przed dniem rejestracji w urzędzie) ‑ w przypadku osób poniżej 25 r. ż.,"

tego nie rozumiem.

evil222 napisał:
A co to takiego profil?
https://zielonalinia.gov.pl/-/czym-jest-profilowanie-pomocy-dla-osoby-bezrobotnej-56116
evil222 napisał:
do 25 roku życia muszę starać się o dotację do 4 miesiecy na bezrobociu, a w drugim punkcie: "nie wykonywały żadnej pracy zarobkowej, ani nie prowadziły działalności gospodarczej przez okres co najmniej 6 miesięcy przed dniem przyznania środków (do tego okresu wliczany jest również okres przed dniem rejestracji w urzędzie) ‑ w przypadku osób poniżej 25 r. ż.," tego nie rozumiem.
Oznacza to, że osoba, która się ubiega o dofinansowanie a nie ukończyła 25 roku życia, może ją otrzymać tylko w okresie do 4 miesięcy od dokonania rejestracji w PUP. Dodatkowo w pierwszej kolejności środki otrzymają środki Ci, którzy w okresie ostatnich 6 miesięcy (czyli cofamy się do października`2015) nie pracowali ani nie prowadzili działalności gospodarczej.

Panie Kosssz czyli śmiało po zarejestrowaniu mogę składać wniosek?
Mam świetny pomysł na biznes, także liczę że rozpatrzą pomyślnie mój wniosek.

Ps. Ile ok. czeka się na inforamcje czy dostało się dotację?

evil222 napisał:
Panie Kosssz czyli śmiało po zarejestrowaniu mogę składać wniosek? Mam świetny pomysł na biznes, także liczę że rozpatrzą pomyślnie mój wniosek.
Chyba Pan nie zrozumiał....
Najpierw proszę się postarać o ustalenie profilu w PUP, bez tego Pana starania są bezcelowe. Poza tym nadal nie wiem czy należy Pan do młodzieży NEET, jakie Pan ma wykształcenie i czy posiada Pan orzeczenie o niepełnosprawności.

Ponadto jak już wcześniej napisałam, projekt jest przeznaczony przede wszystkim dla grupy bezrobotnych, którzy w okresie 6 ostatnich miesięcy nie pracowali i nie prowadzili działalności gospodarczej. Osoby, które tak jak Pan pracowały w tym okresie nawet z fantastycznym pomysłem na biznes, mogą skorzystać z dofinansowania w dalszej kolejności, jeśli nie uzbiera się
grupa priorytetowa. Niestety, nie mam szklanej kuli, aby przewidzieć czy będzie miał Pan to szczęście.
evil222 napisał:
Ile ok. czeka się na inforamcje czy dostało się dotację?
Wniosek jest rozpatrywany w terminie miesiąca.

Ostatnia edycja:
3 lata temu się rejestrowałem pierwszy raz i już mam dany profil? Czy z każdym nowym zarejestrowaniem mam nowy profil?

Co to jest młodzież NEET?

Posiadam wykształcenie średnie, nie mam orzeczenia o niepełnosprawności.

Faktycznie, w takim razie nalezę do młodzieży NEET.

Proszę zatem próbować.
Jak już wcześniej wspomniałam, nie jestem w stanie przewidzieć przyszłości.

Jeszcze mam jedno pytanie, czy biznes plan składa sie razem z wnioskiem?

W wykazie załączników nie dostrzegłam takiego punktu, ale biznes plan to dokument, który pozwala ocenić zasadność udzielenia pomocy finansowej danemu bezrobotnemu. Jeśli chce Pan zwiększyć swoje szanse, należy złożyć wszelkie dokumenty, które mogą świadczyć o powodzeniu planowanego przedsięwzięcia.

evil222 napisał:
A jak odpowiadać w urzędzie żeby załapać się na profil 1 lub 2?
Zgodnie z prawdą.
Na tak zadane pytanie nie mogę odpowiedzieć nic więcej.

Pragnę tylko poprawić Kosssz, ale w pierwszej kolejności dostają pieniążki osoby spełniające warunki w punkcie 1 czyli:

Do programu zostaną zakwalifikowane wyłącznie osoby bezrobotne będące młodzieżą NEET, które spełniają łącznie następujące warunki:
nie ukończyły 30 r. ż. (jeśli osoba nie ukończyła 25 r. ż. okres rejestracji w urzędzie pracy nie może przekraczać 4 miesięcy przed dniem przyznania środków),
są objęte I lub II profilem pomocy.

mylę się?

Ostatnia edycja:
Proszę przeczytać ogłoszenie uważnie.
Tam jest dokładnie opisane kto otrzymuje środki w pierwszej kolejności.

Powrót