Dotacja z PUP na rozpoczęcie DG - różne pytania

• Autor wątku Autor wątku majunia_1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

majunia_1985

Użytkownik
Odpowiedzi
100
Witam
Mam nadzieję, że zamieszczam temat we właściwym miejscu :)
Planuję niedługo złożyć wniosek o dotację z PUP na założenie firmy. Szukam odpowiedzi na różne pytania:
1. Czy moja firma będzie musiała osiągać przychody?
2. Czy tzw. mały ZUS jest przydzielany automatycznie czy muszę składać jakiś wniosek? A może otzymanie dotacji uniemożliwia, jakby nie patrzeć, kolejną "ulgę"?
3. Czy ktoś z was ma doświadczenie ze składaniem wniosku? Czy lepiej napisać wszystko samemu czy zlecić to jakiejś firmie?
4. Jak w praktyce wygląda poręczenie osób trzecich wg. prawa cywilnego?
5. Zna ktoś może jakieś forum poświęcone dotacjom z PUP?
Dziękuję :)

1. No raczej... Skoro decydujesz się na założenie firmy, to chyba ma to na celu zarobkowanie, czyż nie?:)
2. Przedsiębiorca wybiera czy chce skorzystać z preferencyjnych składek tzw. "małego ZUS" czy też nie. Dotacja z PUP tego nie uniemożliwia. Natomiast okres opłacania preferencyjnych składek nie zalicza się do okresu wymaganego do uzyskania prawa do zasiłku dla bezrobotnych, więc jeśli firma po okresie 12 m-cy jest zamykana, to zasiłek nie przysługuje.
3. Lepiej samemu, w końcu to ma być Twoja działalność, więc wiesz najlepiej jaki masz na nią pomysł i jak ją będziesz prowadzić.
4. Tzn?
5. Nie spotkałam się z takim forum.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedź :)
Oczywiście przewiduję, że będę miała przychody. Tyle, że na pewno nie od razu (działalność w internecie) i nie będą one regularne. Chodzi o to czy nie ma przypadków, gdzie PUP każe zwrócić dotację po roku, bo firma nie zarobiła na siebie itp.
Co do pyt. 4. :)
Kompletnie się na tym nie znam. Chodzi mi o to jak wygląda gdy PUP będzie domagał się zwrotu dotacji, tzn. najpierw będzie "ścigał" mnie, a dopiero w drugiej kolejności tę osobę? Czyli jest ona zagrożona tylko teoretycznie? :)
Przy okazji mam jeszcze jedno pytanie :)
Planuję mieć siedzibę w miejscu zamieszkania. Jest to mieszkanie, którego nie jestem właścicielką. Na czym polega wydzielenie części mieszkania na działalność? Jest to rodzaj oświadczenia podpisanego przez właściciela? I jakie ma to konsekwencje? Np. trzeba to zgłosić spółdzielni?

majunia_1985 napisał:
Chodzi o to czy nie ma przypadków, gdzie PUP każe zwrócić dotację po roku, bo firma nie zarobiła na siebie itp.
Bywa różnie, zależy jakie będą warunki umowy z PUP. Odpowiedzi na to pytanie nie znajdziesz na forum, musisz skontaktować się w tej sprawie bezpośrednio z PUP-em.
Chodź w mojej ocenie wymóg dokumentowania w PUP przychodów, nie jest konieczny, ale wiem, że niektóre PUP-y proszą o taką dokumentację. Ale to nie ja będę zawierała z Tobą umowę.
majunia_1985 napisał:
Chodzi mi o to jak wygląda gdy PUP będzie domagał się zwrotu dotacji, tzn. najpierw będzie "ścigał" mnie, a dopiero w drugiej kolejności tę osobę? Czyli jest ona zagrożona tylko teoretycznie?
Wraz z poręczycielami odpowiadacie solidarnie. Gdyby zdarzyła się taka sytuacja, to PUP w pierwszej kolejności wzywa stronę czyli Ciebie do zwrotu środków, jednocześnie powiadamia o tym także poręczyciele. Jeśli strona nie dokona wpłaty, wtedy roszczenia kierowane są do poręczycieli. W końcu po to oni są.

majunia_1985 napisał:
Na czym polega wydzielenie części mieszkania na działalność?
Wydzielenie części tego mieszkania jako miejsca do pracy w zależności od charakteru prowadzonej działalności. Tzn. jeśli planujesz podjąć działalność internetową, to potrzebny Ci będzie pewnie komputer, drukarka itp., więc przystosowaniem mieszkania będzie chociażby ustawienie biurka z odpowiednim oświetleniem, stolik pod drukarkę itd., żeby np. Twoim miejscem pracy nie była kanapa przed telewizorem.
Pamiętaj też, to ma być Twoje miejsce pracy, więc nie może być wykorzystywane w innym celu jako np. kącik do odrabiania lekcji przez dzieci.

Kto jest właścicielem mieszkania?
Tak, spółdzielnia musi o tym wiedzieć i wydać oficjalne zgody na: prowadzenie DG w mieszkaniu oraz wywieszenie szyldu informacyjnego na elewacji budynku mieszkalnego.

Ostatnia edycja:
Rozumiem. A czy taką zgodę spółdzielnia musi wyrazić przed złożeniem wniosku czy już po założeniu firmy.
Co do miejsca pracy to faktycznie potrzebuję jedynie biurka i krzesła. Jakieś 4 lub 5 m^2 co stanowi ok 10% powierzchni mieszkania. Czy rachunki za eksploatację będę rozliczać proporcjonalnie? :)

Zgoda spółdzielni ma potwierdzić prawdziwość danych zawartych we wniosku, także już na etapie składania wniosku należy taką zgodę załączyć.

Dziękuję :)
Mam jeszcze inne pytanie dot. wkładu własnego. Czy ktoś będzie sprawdzał moje konto? Np. transakcje z ostatniego roku. Pytam, bo od kilku miesięcy jestem osobą bezrobotną (tylko takim przysługuje dotacja) i ktoś może się zainteresować skąd bezrobotna wyciułała XXX złotych na wkład we własną firmę.

Nie daj się zwariować ;) Przecież nie istnieje obowiązek, żeby każdy człowiek posiadał rachunek bankowy.
Możesz mieć oszczędności, które możesz trzymać zarówno w banku jak i np. w domu w szafce pod pościelą... możesz otrzymać potrzebną sumę na wkład własny np. od rodziców czy dziadków... możesz też otrzymać pożyczkę z banku na ten cel... itd.
PUP, aż tak nie będzie wnikał skąd masz te pieniądze, bo po prostu nie ma do tego prawa.

Skup się na razie na opisie planowanego przedsięwzięcia (biznesplanu) i przemyśleniu zagospodarowania miejsca pracy w mieszkaniu, ponieważ PUP raczej będzie ten temat drążył.

No właśnie, nie napisałaś kto jest właścicielem mieszkania? Czy właściciel mieszkania mieszka razem z Tobą, czy tylko wynajmujesz mieszkanie?

Ostatnia edycja:
Chodzi o mieszkanie w którym mieszkam z właścicielami, bez żadnego wynajmu itp. :)

A więc poza zgodą spółdzielni, o której pisałam wyżej, będziesz musiała mieć zgodę właściciela na prowadzenie działalności w jego własności (zwłaszcza, że sam tam mieszka) i.... koniecznie umowę najmu lokalu.

A czy ma znaczenie fakt, że jestem zameldowana pod innym adresem?

majunia_1985 napisał:
A czy ma znaczenie fakt, że jestem zameldowana pod innym adresem?
Zameldowana na okres stały czy czasowy?
Czy PUP, w którym jesteś zarejestrowana jako bezrobotna to PUP w którym: jesteś zameldowana na stałe czy tymczasowo?

Ostatnia edycja:
Jestem zameldowana na okres stały u moich rodziców i taki adres podałam w PUP. Podałam też drugi adres do korespondencji, czyli tam gdzie mieszkam obecnie i gdzie chcę prowadzić działalność :)

Czyli miejscowość, w której jesteś zameldowana (u rodziców) i miejsce, w którym mieszkasz aktualnie znajduje się w tym samym powiecie? Tzn. oba miejsca podlegają pod ten sam PUP, tak?

majunia_1985 napisał:
Chodzi o mieszkanie w którym mieszkam z właścicielami, bez żadnego wynajmu itp.
Czy właściciele mieszkania wyrażają zgodę na prowadzenie działalności gospodarczej na terenie ich własności? Pytam, bo skoro nie spisali z Tobą wcześniej umowy najmu, to pewnie sam fakt wynajmu woleliby utrzymać w tajemnicy.

Ostatnia edycja:
Mieszkam u siostry i jej męża. Nie mają nic przeciwko dzialalności gosp. Jestem zgłoszona do spółdzielni jako lokator mieszkania.

Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć? Byłabym bardzo wdzięczna :)
Czasu na wniosek coraz mniej, a muszę tę spółdzielnię załatwić... Czy muszę miec najpierw umowę najmu?

Powrót