Dotacja z PUP - wniosek do CEIDG

• Autor wątku Autor wątku confettia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

confettia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
mam pytanie odnośnie złożenia wniosku o wpis do CEIDG.
W umowie o przyznanie dotacji mam niespójnie wpisy.
Otóż mam zapis 1: 'złożenie wniosku o dokonanie wpisu do CEIDG nastąpi nie wcześniej niż po zawarciu umowy, ustanowieniu zabezpieczenia i dzień po otrzymaniu środków'.
Następnie w paragrafach mogących skutkować zwrotem dotacji pisze: dokona wpisu do CEIDG przed zawarciem umowy, ustanowieniem ubezpieczenia i otrzymaniem środków'.

W umowie mam również dzień założenia działalności, ściśle określony.
Nie wiem dlaczego, inaczej zinterpretowałam ten wpis i w dzień otrzymania środków, złożyłam jedynie wniosek o wpis do ceidg z datą rozpoczęcia działalności na konkretny dzień z umowy.

W urzędzie powiedzieli, że to jest błąd iż złożyłam sam wniosek, napisałam wyjaśnienie i czekam na rozpatrzenie.

Stresuję się, że na prawdę popełniłam wielki błąd, ale chyba samo złożenie wniosku ma się nijak do utraty statusu osoby bezrobotnej, a liczy się faktyczna data ropoczęcia działalności?
z góry dziekuję za odp.

Działalność rozpoczyna się po przyznaniu środków. Nie możesz wcześniej założyć działalności, bo utracisz status osoby bezrobotnej, a tym samym prawo do dotacji.

działalność rozpoczęłam 9 dni po wyrejestrowaniu z urzędu pracy. pisałam wyjeśnienie o samo złożenie wniosku! :) - złożenie wniosku z datą wpisu do ceidg na 9 dni po wyrejestrowaniu. nie wiem na prawdę w czym tkwi mój błąd.

Ostatnia edycja:
Ale czy umowa była podpisana przed wnioskiem do CEiDG?

A może Pani usystematyzować w punktach co Pani po kolei robiła i kiedy (proszę wskazać daty)? Bo szczerze powiedziawszy mnie również trudno "odnaleźć" się w Pani problemie...

Ostatnia edycja:
no więc tak:
1. podpsiałam umowę
2. dostałam pieniądze.
w dzień dostania pieniędzy poszłam do urzędu miasta, złożyć wniosek z późniejszą datą rozpoczęcia działalności (data ustalona i zgodna z umową)- działalność rozpoczęłam 9 dni po wyrejestrowaniu z pup.

w umowie mam zapis 1: że nie powinnam składać wniosku o wpis do cedig nie wcześniej niż dzień po otrzymaniu pieniędzy.
zapis 2: że nie mogę mieć wpisu do cedig.

Wg mojej wiedzy, którą już ostatnio potwierdzałam wpis do cedig następuje w dniu rozpoczęcia działalności, nie w dniu złożenia samego wniosku.

Problem polega na tym, że musiałam pisać pisać wyjaśnienia dlaczego złożyłam SAM wniosek w dniu otrzymania pieniędzy, nie dzień po.
Szczerze, przeoczyłam to, bo każdy mówił w UP, że nie mogę rozpocząć działalności wcześniej, nikt o składaniu żadnego wniosku nie wspominał, a i ja podczas czytania umowy zinterpretowałam to tak, że nie mogę rozpocząć działalności.

co więcej w internecie można znaleźć wzory umów innych miast i w każdej pisze o dacie rozpoczęcia działalności,a nie dacie złożenia wniosku..... eh

czekam na info z up. już głupieję bo urzędnik z up nie chciał mi odpowiedź na pytanie, czy to rzeczywiście wielki problem, mogący skutkować zwrotem dotacji....

Ostatnia edycja:
Wszystko zależy od tego jak potraktuje to PUP. Jeżeli w umowie było wyraźnie wskazane, że wniosek może złożyć Pani dopiero następnego dnia, a Pani nie dotrzymała tego zobowiązania, to teoretycznie może musieć zwrócić Pani dotację, ale wszystko zależy od PUP. Podejrzewam, że nie powinni jednak potraktować tego jako powodu zwrotu dotacji, tym bardziej, że złożyła Pani wniosek co prawda w dniu podpisania umowy, ale jednak już po tej czynności.

Powrót