Dotacja z PUPy a umowa agencyjna [PZU]

• Autor wątku Autor wątku elbuddynho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

elbuddynho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Wlasnie podpisalem umowe z PUPem na 19k zł na otwarcie dzialalnosci. I dopiero podczas podpisywania powiedziano mi ze nie moge podjac zadnej pracy w przeciagu roku.Nie mialem o tym wczesniej pojecia takze mocno mnie to zszokowalo z racji ze mialem podpisywac umowe agencyjna z PZU( jestem po kursie na agenta ubezpieczeniowego i mam zaswiadczenie z KNFu ).Teraz pytanie, czy taka umowa agencyjna nie bedzie kolidowac z dotacja z PUPu?

Bo z tego co rozumiem to na wykazie do ZUSu nie moge miec srodkow z innego miejsca niz moja dzialalnosc?

A na co była dotacja? Jaka to dokładnie ma być działalność?

To chyba nie ten dział.
Żeby zawrzeć umowę agencyjną z PZU trzeba otworzyć swoją jednoosobową działalność gospodarczą.
Sam byłem takim agentem więc wiem.
Pan jest podmiotem gospodarczym który z innym podmiotem zawiera umowę.
Pana PZU nie zatrudnia jako pracownika.

A jak wyglada kwestia premii z programu "Pas startowy"?Czy jest traktowana jako dochod czy jako wyagrodzenie?

dotacja na otwarcie dzialalnosci, a dzialalosc no jako agent ubezpieczeniowy
i podpisana ma byc umowa agencyjna z PZU

Sorki troszke sie zestresowalem w biurze pracy jak mi to powiedzieli.
Chodzi o to zeby oni nie placili w jakis sposob zusu za mnie tak?
Cos na temat tego pasa startowego ktos sie moze wypowiedziec?

Ostatnia edycja:
Popieram zdanie Kerimusa, że Twój problem nie dotyczy prawa pracy.
Przecież to normalne, że jako agent musisz mieć podpisane umowy z towarzystwami ubezpieczeniowymi.
Moim zdaniem, nie ma czego się bać.
PS. Na forum jest taki magiczny przycisk Edytuj. Używaj go, jeśli masz coś do dodania, a nie minęło jeszcze 20 minut od ostatniej wypowiedzi.

Ostatnia edycja:
elbuddynho napisał:
(...) podczas podpisywania powiedziano mi ze nie moge podjac zadnej pracy w przeciagu roku.Nie mialem o tym wczesniej pojecia takze mocno mnie to zszokowalo z racji ze mialem podpisywac umowe agencyjna z PZU(...)

Składając wniosek na pewno dołączył Pan do niego biznesplan. Bez tego UP nie rozpatrzyłby wniosku i nie przyznałby Panu środków. Jeśli kwestia umowy agencyjnej była w nim poruszona, a UP miałby obiekcje, powinien to określić już w samej odpowiedzi na wniosek.

elbuddynho napisał:
Teraz pytanie, czy taka umowa agencyjna nie bedzie kolidowac z dotacja z PUPu?

Jak dokładnie brzmi zapis umowy dot. zakazu podejmowania w ciągu roku pracy?

Zle zapytalem.Jak sie ma kwestia pasa startowego do zapisu w umowie z PUPem o nie podejmowaniu pracy . Jest to jak by nie patrzec wynagrodzenie .

"10) zobowiązanie do zwrotu w ciągu 30 dni od dnia otrzymania wezwania Starosty przyznanych środków wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia ich uzyskania jeżeli:
c) bezrobotny podejmie zatrudnienie w okresie pierwszych 12 miesięcy prowadzenia działalności gospodarczej "

A czy wniosek lub biznesplan zawierał zapis, że Pana firma będzie współpracowała z instytucjami (np. PZU) w ramach umowy agencyjnej? Chodzi mi o to czy Urząd Pracy przyznając Panu środki miał świadomość, że zamierza Pan zawrzeć umowę agencyjną. A jeśli tak, to czy przed podpisaniem przez Pana umowy z PUP Urząd Pracy zgłaszał co do tego zastrzeżenia?

Jaki jest to rodzaj działalności gospodarczej? Jakie jest PKD firmy?

Ostatnia edycja:
dzialalnosc jest jako agencja ubezpieczeniowa prawdopodobnie pkd 66.22 Z bo wlasnie wyjhechalem do lublina a umowe zostawilem na miejscu.Mieli taka swiadomosc bo mowilem ze skonczylem kurs w pzu i chce pracowac dla nich jako agent ubezpieczeniowy dlatego otwieram dzialalnosc pod agencje ubezpieczneiowa

Powrót