Dotacja z UP a brak dochodów

• Autor wątku Autor wątku crixus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

crixus

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam problem z rozliczeniem dotacji otrzymanej z Urzędu Pracy na rozpoczęcie działalności gospodarczej. Sprawa wygląda tak, że rok temu otrzymałem dotację. Warunkiem utrzymania dotacji miało być prowadzenie działalności gospodarczej przez rok oraz płacenie ZUS-u. Po roku miałem dostarczyć do UP zaświadczenie o płaconym ZUS-ie oraz informację o przychodach w ramach działalności. W umowie z UP nie było napisane, że muszę generować jakiekolwiek ale dokument dostarczyłem. Dochody miałem jednak tylko w pierwszej połowie roku prowadzenia działalności. Prowadzona przeze mnie działalność to usługi fotograficzne (przede wszystkim fotografia ślubna) i w pierwszym roku prowadzenia działalności ciężko jest się przebić przez rynek a dodatkowo po tzw okresie ślubnym zaczyna się martwy okres i zleceń po prostu nie miałem. Dziś dostałem informację z UP z prośbą o wyjaśnienie braku przychodów za ostanie pół roku. Zaznaczyli, że wpis do ewidencji działalności gospodarczej i płacenie ubezpieczenia nie jest faktycznym prowadzeniem działalności gospodarczej. Nie napisali jednak co jest dla nich tym "faktycznym prowadzeniem działalności". Mam w trybie pilnym dostarczyć sprawozdanie z faktycznego prowadzenia działalności. Czy naprawdę muszę udowadniać Urzędowi dlaczego tych zleceń nie miałem? Mam im podać adresy firm którym w tym okresie przedstawiałem swoje oferty i podawać adresy swoich reklam? Czy jeżeli w umowie z UP nie było wymogu posiadania w każdym z miesięcy dochodów to mimo to mogą z tego powodu zażądać zwrotu dotacji? Proszę o pomoc i poradę.

A co umowa mówi na temat rozliczenia z PUP po upływie tych 12 miesięcy?

Powrót