Dotacje Unijne - odmowa wydania wniosku

• Autor wątku Autor wątku pawelekog89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelekog89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

Staram się o dofinansowanie na rozpoczęcie działalności gospodarczej ze środków unijnych. Od dnia wczorajszego pani w urzędzie łaskawie zaczęła wydawać owe wnioski (po 3 miesiącach jeżdżenia, dzwonienia i dowiadywania się). Teoretycznie według mojego profilu w urzędzie i według regulaminu umieszczonego na stronie PUPu jestem osobą, która może ubiegać się o dotację. Problem polega na tym, że kiedy z uśmiechem na twarzy wszedłem dziś po wniosek, pani powiedziała, że jednak mi nie przysługuje, ponieważ w roku 2011 odbyłem staż (4 lub 5 miesięcy) ze środków unijnych. Problem polega na tym że nigdzie nie mogę znaleźć w jakimkolwiek regulaminie punku, który by mnie dyskredytował z powodu odbytego stażu. Co zrobić w takiej sytuacji? Chcę szybko rozwiązać problem, żeby załapać się jednak na dofinansowanie teraz, jeżeli otrzymałem od urzędniczki złe informacje.

Czy staż z roku 2011 odbył się w ramach tego samego projektu unijnego, z którego teraz miałbyś otrzymać środki na działalność gospodarczą?

Pobierałem stypendium stażowe od dnia 01.06.2011 do 30.09.2011. Czyli prawie 3 lata temu.

Na zaświadczeniu o odbyciu stażu widnieje opis taki sam jak na wniosku o dofinansowanie z ubiegłego roku:

Program Operacyjny Kapitał Ludzki
Priorytet VI „Rynek pracy otwarty dla wszystkich”
Działanie 6.1 „Poprawa dostępu do zatrudnienia oraz wspieranie aktywności zawodowej w regionie”
Poddziałanie 6.1.3 „Poprawa zdolności do zatrudnienia oraz podnoszenie poziomu aktywności zawodowej osób bezrobotnych”
„Rynek pracy bez barier”

I tutaj widnieje dopis:

WNIOSEK
o przyznanie bezrobotnemu jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki
Priorytet VI „Rynek pracy otwarty dla wszystkich”
Działanie 6.1 „Poprawa dostępu do zatrudnienia oraz wspieranie aktywności
zawodowej w regionie”

Poddziałanie 6.1.3 „Poprawa zdolności do zatrudnienia oraz podnoszenie
poziomu aktywności zawodowej osób bezrobotnych”
Projekt nr POKL.06.01.03-14-034/09 nr umowy UDA-POKL.06.01.03-14-034/08-00 nr aneksu UDA-POKL.06.01.03-14-034/08-podstawa prawna:
1. ustawa z dnia 20 kwietnia 2004 r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (tj. Dz. U. z 2008r. Nr 69 poz. 415 z późn. zm.),
2. rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 kwietnia 2012r. w sprawie dokonywania z Funduszu Pracy refundacji kosztów wyposażenia lub doposażenia stanowiska
pracy dla skierowanego bezrobotnego oraz przyznawania środków na podjęcie działalności
gospodarczej (Dz. U. z 2012r. Nr 80 poz. 457),
3. rozporządzenie Komisji (WE) Nr 1998/2006 z dnia 15 grudnia 2006r. w sprawie stosowania art. 87 i 88 Traktatu do pomocy de minimis (Dz. Urz. UE L 379 z 28.12.2006r., str. 5),
4. rozporządzenie Ministra Rozwoju Regionalnego z dnia 15 grudnia 2010r. w sprawie udzielania pomocy publicznej w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki (Dz. U. z 2010r. Nr 239, poz. 1598 z późn. zm.),
5. Kodeks Cywilny.

Gdy zawiozłem wypełniony wniosek z ubiegłego roku kilka dni temu, pani urzędniczka powiedziała, że ten wniosek jest nieaktualny, ponieważ zmieniły się jakieś akty prawne, czy coś w tym stylu, ale oczywiście tegorocznego wniosku nie chciała mi wydać, więc nie wiem jak to wygląda w tym roku, co uległo zmianie.

Ale znalazłem na stronie PUPu z sąsiedniego powiatu wniosek tegoroczny, który wygląda tak:

Poddziałanie 6.1.3
,, Aktywizacja bezrobotnych
kluczem do zatrudnienia ”

WNIOSEK
o przyznanie bezrobotnemu jednorazowo środków na podjęcie działalności
gospodarczej
podstawa prawna:
Ustawa z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy
(Dz.U. z 2013 , poz.674 z póź. zm.)
Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 23 kwietnia 2012r. w sprawie dokonywania z Funduszu
Pracy refundacji kosztów wyposażenia lub doposażenia stanowiska pracy dla skierowanego bezrobotnego oraz
przyznawania środków na podjęcie działalności gospodarczej (Dz.U. z 2012, poz.457 z póź.zm.)
Wniosek obejmuje zagadnienia, których znajomość jest niezbędna do przeprowadzenia kompleksowej oceny
formalnej i finansowej przedsięwzięcia oraz podjęcie właściwej decyzji.

Źródło: http://www.pupprzasnysz.pl/download/7e7757b1e12abcb736ab9a754ffb617a.pdf

A tutaj mamy kryteria ze strony mojego UP:

Wniosek o przyznanie środków na podjęcie działalności gospodarczej może być przez starostę uwzględniony w przypadku spełnienia przez bezrobotnego następujących warunków:

- w okresie 12 miesięcy poprzedzających złożenie wniosku nie odmówił bez uzasadnionej przyczyny przyjęcia propozycji odpowiedniego zatrudnienia, innej pracy zarobkowej, szkolenia, stażu, przygotowania zawodowego dorosłych, wykonywania prac interwencyjnych lub robót publicznych,

- nie otrzymał dotychczas z Funduszu Pracy lub z innych środków publicznych bezzwrotnych środków na podjęcie działalności gospodarczej lub rolniczej, założenie lub przystąpienie do spółdzielni socjalnej,

- nie posiadał wpisu do ewidencji działalności gospodarczej w okresie 12 miesięcy przed dniem złożenia wniosku,

- nie był w okresie 2 lat przed dniem złożenia wniosku skazany za przestępstwa przeciwko obrotowi gospodarczemu, w rozumieniu ustawy z dnia 6 czerwca 1997r. – Kodeks karny,

- rezygnuje z możliwości zawieszenia prowadzenia działalności gospodarczej w okresie 12 miesięcy po dniu rozpoczęcia prowadzenia działalności gospodarczej,

- złożył kompletny i prawidłowo sporządzony wniosek.
Źródło: Jednorazowe środki na podjęcie działalności gospodarczej

Oczywiście żaden punkt mnie nie dotyczy. Przeglądałem kilkanaście regulaminów z różnych urzędów i na różnych stronach ale nigdzie nie znalazłem informacji o jakimkolwiek kryterium, które nie uwzględnia otrzymania dotacji po odbytym stażu.

Co zrobić w takiej sytuacji? Jak rozmawiać w urzędzie? Przypominam, że od samego początku problemem było uzyskać jakąkolwiek informację, czy pomoc ze strony urzędniczki, a raczej dało się odczuć brak chęci do udzielenia jakiejkolwiek pomocy.

Przepraszam za dubla, nie mogę znaleźć opcji Edycji....

Informacja z Portalu Funduszy Europejskich.

Fundusze Europejskie 2014-2020

Informacja z dnia 28.02.2014, obowiązuje Programu Kapitał Ludzki - w Działaniu 6.2.

Zamierzam otworzyć działalność gospodarczą. Jak mogę ubiegać się o dofinansowanie?
Mieszkam na wsi i zamierzam rozpocząć działalność gospodarczą. Z jakiego wsparcia mogę skorzystać?

A więc pomijając fakt, że nie ma punktu który wyklucza mnie z dotacji po odbytym stażu, nie jest przeznaczony na lata 2014-2020 inny projekt? W zakresie działania 6.2?

Jednak z tego co się dowiedziałem program 6.2 obowiązuje w urzędach wojewódzkich, a nie powiatowych. Czyli w moim urzędzie jest wdrożony program 6.1

Ostatnią edycję dokonał moderator:
pawelekog89 napisał:
Co zrobić w takiej sytuacji? Jak rozmawiać w urzędzie? Przypominam, że od samego początku problemem było uzyskać jakąkolwiek informację, czy pomoc ze strony urzędniczki, a raczej dało się odczuć brak chęci do udzielenia jakiejkolwiek pomocy.
Temat był już kilkakrotnie omawiany. Oto linki: http://forumprawne.org/prawo-pracy/505277-staz-unijny-kolejny.html;
http://forumprawne.org/postepowanie...ystanie-z-programu-ue-kapital-ludzki-pup.html;
http://forumprawne.org/bezrobocie/316729-problemy-z-odbyciem-stazu-z-ue.html

Najprawdopodobniej problemem jest to, że jest to jeden i ten sam projekt, a uczestnictwo w projektach systemowych realizowanych przez PUP-y w ramach POKL jest z reguły jednorazowe. Wynika to z nacisku na zaktywizowanie jak najszerszej grupy bezrobotnych, dlatego ponowne uczestnictwo w projekcie osób, które już korzystały ze wsparcia "projektowego" poprzez staż czy szkolenie czy środki na działalność jest wykluczone. Za dobór uczestników do udziału w projekcie odpowiada bowiem jego realizator, a w przypadku niewłaściwego doboru uczestników grozi to nawet zwrotem całości dofinansowania projektu "do UE", a to są sumy liczone w mln.
Ostateczne słowo ma więc realizator projektu czyli PUP i tam musisz szukać odpowiedzi.

Nieuprzejmość urzędniczki to już osobny temat i skargę na jej zachowanie możesz zgłosić do jej przełożonego.

Pytanie nasuwa się jedno....co ma piernik do wiatraka? Może projekt czyli "Działanie 6.1" jest jeden i ten sam, ale jaki ma związek finansowanie stażu do sfinansowania chęci stworzenia działalności gospodarczej? Tym bardziej, z tego co pamiętam, nikt nie raczył mnie poinformować, że jeśli skorzystam ze stażu, nie będę miał w przyszłości możliwości ubiegać się o jakąkolwiek formę pomocy z funduszy europejskich czyli między innymi na rozpoczęcie działalności. OK jeśli nie mógłbym ubiegać się o ponowny staż, ale o zupełnie inny cel? Czyli zamiast teraz otrzymać pomoc w wysokości 22,000zł dorobiłem się AŻ niecałe 4,000 zł stażowego...

Powiedziano mi, że jedyne o co mogę się starać, to dofinansowanie krajowe, ale oczywiście panie urzędniczki nie wiedzą i nie udzielą informacji kiedy można się takich środków spodziewać.

Będąc dziś w urzędzie niestety nie zastałem "kierowniczki" od wniosków, za to koleżanki z pokoju, na moje pytanie o podstawę prawną dyskredytującą mnie z otrzymania środków unijnych na działalność zaczęły się jąkać i w pośpiechu dały mi wniosek dla świętego spokoju, żeby tylko mnie zbyć, dodając, że jeżeli chcę dowiedzieć się czegoś więcej mam ponownie przyjechać w poniedziałek jak będzie "kierowniczka", a wniosek mogę wypełnić i przywieść ale i tak zostanie odrzucony... Wszyscy mówią, że mi się nie należy, ale nikt nie potrafi przedstawić prawnie dlaczego.

Może pora zadzwonić do ministerstwa, lub wojewódzkiego urzędu pracy...?

Ostatnia edycja:
pawelekog89 napisał:
Pytanie nasuwa się jedno....co ma piernik do wiatraka? Może projekt czyli "Działanie 6.1" jest jeden i ten sam, ale jaki ma związek finansowanie stażu do sfinansowania chęci stworzenia działalności gospodarczej?
To, że wsparcie udzielono by Ci po raz drugi, co jednocześnie zamyka drogę innym osobom bezrobotnym, którzy ani razu nie otrzymali możliwości skorzystania z żadnej z form aktywizacji.
pawelekog89 napisał:
Powiedziano mi, że jedyne o co mogę się starać, to dofinansowanie krajowe, ale oczywiście panie urzędniczki nie wiedzą i nie udzielą informacji kiedy można się takich środków spodziewać.
Bo one po prostu nie posiadają harmonogramu uruchamiania dodatkowych środków finansowych przez ministerstwo. Pamiętaj natomiast, że nawet jeśli nawet Twój PUP dysponował by środkami krajowymi, to samo złożenie wniosku absolutnie nie gwarantuje przyznanie środków na działalność.
pawelekog89 napisał:
Wszyscy mówią, że mi się nie należy, ale nikt nie potrafi przedstawić prawnie dlaczego.
Może pora zadzwonić do ministerstwa, lub wojewódzkiego urzędu pracy...?
I otrzymać odpowiedź (o ile w ogóle na telefon taką dostaniesz), że... właściwym organem dla załatwienia Twojej sprawy i udzielenia wyczerpujących informacji jest Twój PUP. Proponuję Ci lepiej złożyć oficjalne zapytanie do PUP z prośbą o wyjaśnienie powodów, dla których nie możesz ubiegać się o jednorazowe środki na podjęcie działalności gospodarczej w ramach projektu unijnego pn......itd. Otrzymasz oficjalną odpowiedź, będziesz wiedział dlaczego.

Ostatnia edycja:
Powrót