Dotyczy dopłat bezpośrednich i uzupełniającyc

• Autor wątku Autor wątku awa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

awa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
W wyniku niekompetencji urzędników w Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Biurze Powiatowym w Inowrocławiu oraz Oddziale Regionalnym w Toruniu nie otrzymałem do chwili obecnej należnych mi dopłat za 2004 rok a także w konsekwencji tej błędnej decyzji nałożono na mnie sankcje na okres 3 lat , które pochłonęły dopłaty za 2005 rok.
Po moim odwołaniu do Oddziału Regionalnego ARiMR w Poznaniu ( właściwego dla mojego miejsca zamieszkania ) uchylono niekorzystną dla mnie decyzję a Biuro Powiatowe ARiMR w Słupcy w dniu 06.11.2007 r. wydało decyzję przyznającą mi dopłaty za 2004 rok . Po dwóch tygodniach od momentu dostarczenia czyli 23.11.2007 r. decyzja uprawomocniła się.
Dzisiaj mamy 31.01.2008 roku i nie otrzymałem jeszcze pieniędzy na konto ani nie cofnięto sankcji i nie zwrócono mi dopłat zabranych na poczet tych sankcji za 2005 rok.
Dopytując się w BP ARiMR w Słupcy dlaczego nie mam jeszcze przelanych pieniędzy , urzędnicy informują mnie , że nie mogą się dogadać z BP ARiMR w Inowrocławiu oraz OR ARiMR w Toruniu w kwestii cofnięcia ich błędnej decyzji .
Pisma krążą między tymi Biurami i Oddziałami oraz między Centralą ARiMR w Warszawie a ja nadal nie mam moich należnych pieniędzy.
Ostateczny urzędowy termin narzucony przez Unię Europejską dla wypłat za 2004 rok minoł 30.06.2005 roku a termin dla dopłat za 2005 rok minoł 30.06.2006 roku.

W zaistniałej sytuacji jestem bezradny, co mam dalej robić?
Czy będą przysługiwać mi odsetki urzędowe od przekroczonych terminów wypłat należnych mi dopłat ?
Jak o nie się ubiegać ?

awa

Odpowiedź trochę pewnie spóźniona, ale zawsze. W takiej sytuacji przysługują ci wszelkie kroki prawne na podstawie kpa oraz szczególnych procedur stosowanych do płatności bezpośrednich. Oczywiście jeżeli faktycznie została uchylona decyzja niekorzystna i wydana nowa, przyznająca dopłaty a mimo tego ich nie ma to jest to klasyczny przykład działania które kwalifikuje się jako bezczynność organu. Służy na to skarga do organu wyższego stopnia a dalej do sądu administracyjnego.
W ogóle tego typu spraw wokół dopłat bezpośrednich są tysiące. Jeśli ktoś ma podobne problemy z wyegzekwowaniem należnych mu środków z ARiMR najlepiej zwrócić się do prawnika zajmującego się specjalnie tego typu sprawami. Dobra i niedroga jest np. kancelaria Greenconsult.com.pl

Powrót