Dotyczy o odrzucenie spadku (dom) po mojej Matce

• Autor wątku Autor wątku watzik24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

watzik24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dotyczy o odrzucenie spadku (dom) po mojej Matce, która zmarła 2007 roku. Moje rodzeństwo, brat i siostra(mieszkający w Polsce), złożyli rezygnacje ze spadku.Ja, wyemigrowałam w1987 roku legalnie na pochodzenie do Niemiec.
Aby otrzymać paszport musiałam zrzec się wszystkich roszczeń prywatnych i majątkowych w stosunku do kraju polskiego.Takie oświadczenie złożyłam na formularzu Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w Biurze Paszportów . Chciała bym dodać, że nie posiadam polskiego obywatelstwa.
Moje pytanie jest następujące, czy powyższy formularz Ministerstwa Spraw Wewnętrznych z moim podpisem jest wystarczający i ruwnoważny z odrzuceniem spadku przez moją osobę.
Chcę zaznaczyć, że nie posiadam tego dokumentu,ale jest on z pewnością w aktach Ministerstwa Spraw Wewnętrznych.
Bardzo proszę o poradę .

Z poważaniem

To w jaki sposób mogę zrezygnować z tego spadku?

Złożyć oświadczenie przed notariuszem lub sądem rejonowym zamieszkania.
No a będąc w Niemczech to oświadczenie o odrzuceniu poświadczyć przez konsula i wysłać do sądu.

Chcę zaznaczyć,że matka moja zmarła 11 miesięcy temu.A wyczytałam gdzieś ,że takie podanie o odrzuceniu spadku trzeba złożyć do 6 miesięcy od zgonu.Termin ten ,w moim przypadku już dawno minoł

Tak konkretnie to sześć miesięcy po dowiedzeniu się o tytule powołania.

Jeśli ten termin został przekroczony, no to niestety nastąpiło proste przejęcie spadku.

Bardzo proszę o pomoc,o konkretne informacje ,w jaki sposób mogę prawnie zrezygnować z tego spadku.
Jakie są procedury?Od czego muszę zacząć?

Już nie możesz spadku odrzucić, jedyne co to możesz teraz sprzedać dom, tylko najpierw musisz uzyskać tytuł prawny do spadku = postanowienie o nabyciu spadku

Sprzedaż domu nie wchodzi w rachubę,ponieważ mam jeszcze dwóch braci którym jest na rękę,że bym to ja płaciła podatek od gruntu a o sprzedaży domu nie chcą słyszeć. Jeden z braci nadal w nim zamieszkuje,jest tam zameldowany.Niestety ,on nie reguluje opłat podatkowych,uchyla się od tego obowiązku.
Jeśli można jeszcze jedno pytanie.Czy będąc obywatelem Niemiec,mieszkając w Niemczech muszę płacić podatek gruntowy za tą posiadłość?

Tak, trzeba płacić.
Skoro bracia odrzucili spadek, to trzeba brata wyeksmitować (pozew do sądu położenia domu), a dom sprzedać.

Mam czworo rodzeństwa.Tylko dwoje z nich zdążyło w przeciągu 6 miesięcy po zgonie Matki zrezygnować ze spadku.Brat ,który mieszka w tym domu nie odrzucił spatku i nie płaci podatku gruntowego,ponieważ nie posiada żadnych dochodów.Sprzedanie domu nie wchodzi w rachube.Nie chce mieć jakie kolwiek dodatkowe problemy.Ja chcę tylko zrzec się tego spadku.Najgorsze ,że nie wiem jak to zrobić.Czy przez Konsulat Polski ,czy muszę osobiście przyjechać do Polski.Jeśli tak ,jakie dokumenty muszę przedstawić,gdzie i komu?Bardzo proszę o pomoc!

No właśnie już nie można się zrzec.
Można podzielić spadek i znieść współwłasność (podział, dopłaty lub sprzedaż domu) albo zbyć swoją część spadku.

Czy mogę oddać moją część spadku któremuś z braci w ramach darowizny.Nie chcę za mój spadek ,żadnych materialnych zysków,chcę się go poprostu pozbyć.
Czy jest taka możliwość?

Bardzo bym prosiła o więcej szczegółów.Jakie są tego procedury.Od czego muszę zacząć?

W mojej ocenie zbycie udziału w spadku można załatwić przy uczestnictwie niemieckiego notariusza, który sporządzi pełnomocnictwo, w którym Pani upoważnia brata do przeniesienia na swoją rzecz Pani udziału w spadku (tzw. czynność z samym sobą). Taki akt notarialny po zaopatrzeniu w apostille i przetłumaczeniu może posłużyć bratu do nabycia należącego do Pani udziału w spadku przed polskim notariuszem.

Celowe wydaje się także udzielenie bratu pisemnego pełnomocnictwa do reprezentowania Pani przed sądem w sprawie o stwierdzenie nabycia spadku.

Powrót