dowód osobisty po 1 marca 2019 a kwalifikowany podpis elektroniczny

• Autor wątku Autor wątku WicePrezes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WicePrezes

Stały bywalec
Odpowiedzi
461
ponieważ ważność dowodu osobistego kończy mi się w połowie marca, a wniosek o nowy składac można do 30 dni przed datą widniejącą w dotychczasowym dowodzie osobistym wiec mam możliwość albo złożyć wniosek w lutym albo w marcu (a od wyboru daty będzie zależało czy dokument tożsamości który otrzymam będzie wyposażony w nową funkcjonalność)

w internecie pojawiają się informacje jakoby dowody wydawane po 1 marca 2019 miały "zawierać podpis elektroniczny", ale nie umiem ustalić czy chodzi o podpis kwalifikowany (taki za jaki płaci się obecnie 320zł) czy o coś zbliżonego funkcjonalnością do ePUAP

jestem członkiem zarządu stowarzyszenia i przed planowanym wiosennym zjazdem pojawiła się propozycja, aby co najmniej jedna osoba z zarządu miała podpis kwalifikowany, co oznacza wydatek 319,80zł brutto

pytanie brzmi: czy wyrobienie nowego dowodu osobistego po 1 marca 2019 sprawi że dostanę podpis kwalifikowany "na koszt państwa" i stowarzyszenie zaoszczędzi 319,80zł?

właśnie te informacje są dla mnie niejasne

przykladowo jeśli podpis osobisty ma być traktowany na równi z odręcznym to wygląda to tak, jakby spełniono warunek art. 78 index 1 k.c. (podpis kwalifikowany) ale z drugiej strony mamy informację, że zrównanie podpisu osobistego z odręcznym jest obowiązkowe w odniesieniu do urzędów a nieobowiązkowe w stosunku do pozostałych podmiotów

no i jak odnieść to do sądu? sąd to "urząd" czy "inny podmiot"?

czy w warstwie elektronicznej dowodu osobistego można umieścić jednocześnie bezpłatny podpis osobisty i odpłatny podpis kwalifikowany?

Chyba nie będzie innej opcji, jak zwrócić się do jakiejś kancelarii prawnej o płatną opinię prawną w tej materii...

Teoretycznie można by też spróbować też taki dowód wyrobić, a potem spróbować podpisać nim to, co się właśnie podpisać chciało i zobaczyć, czy przejdzie - jak przypuszczam jakiś system przyjmujący takie dokumenty weryfikuje poprawność tych podpisów elektronicznych.

od ponad tygodnia wyrabiane są już nowe dowody osobiste a więc wydano ich ileś tam tysięcy w skali kraju

mam pytanie: czy komuś udało się na jeden i ten sam dowód wgrać i tzw. "podpis osobisty" i tzw. kwalifikowany podpis elektroniczny i ma dwa podpisy w jednym dokumencie?

"czy w warstwie elektronicznej dowodu osobistego można umieścić jednocześnie bezpłatny podpis osobisty i odpłatny podpis kwalifikowany?" - TAK można.

NOWY1000 napisał:
"czy w warstwie elektronicznej dowodu osobistego można umieścić jednocześnie bezpłatny podpis osobisty i odpłatny podpis kwalifikowany?" - TAK można.
to super!

Pytanie: czy powinienem pierw wyrobić nowy dowód osobisty i z nim pójść do pkt wydawania kwalifikowanych podpisów elektronicznych czy też najpierw wyrobić kwalifikowany podpis elektroniczny a dopiero z nim udać się do urzędu gminy?

Jeśli mnie pamięć nie myli to w e-dowodzie jest tylko miejsce na umieszczenie podpisu, natomiast umieszczenie lub usunięcie podpisu kwalifikowanego należy do właściciela. Urząd nie zajmuje się takimi rzeczami. Poczytaj w sieci na temat e-dowodu. To nie jest forum informatyczne.

faktycznie podpisywarka jest uzyteczna

mam pytanko dodatkowe: czy oprócz podpisywarki opartej na ePUAP istnieje także podobne narzędzie oparte na tzw. "podpisie osobistym"?

Powrót