Dowód osobisty

• Autor wątku Autor wątku Szymo94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Szymo94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Jak na dzień obecny stoi sprawa z dowodami osobistymi dla niepełnoletnich (mam 16 lat)? Ile trzeba dostarczyć do urzędu zdjęć, co trzeba wypełnić, ile się czeka, czy potrzebny jest podpis rodzica/ów itp. Z góry dzięki za pomoc.

PS. Wiem, że było już kilka takich tematów jednak większość jest stara i niektóre przepisy mogą być nieaktualne.

Wniosek składa za Ciebie jeden z Twoich rodziców lub opiekunów ustanowionych przez sąd (do urzędu przychodzisz razem z nim ale podpis na wniosku składa prawny opiekun). Czeka się tyle ile na dowody osobiste w innych przypadkach czyli czasami może to być miesiąc a czasami dwa tygodnie (otrzymasz, a właściwie jeden z Twoich prawnych opiekunów otrzyma, taki "papierek" zwany częścią B formularza - trzeba ten papierek zachować bo bez niego nie odbierze się dokumentu przeznaczony dla osoby składającej wniosek - tam będzie przewidywana data odbioru i z własnego doświadczenia mogę napisać, że data ta nie jest przez urzędy przekraczana ktoś może mieć inne doświadczenia ale tego nie wiem :)). Potrzebne są dwie fotografie (wystarczy powiedzieć u fotografa, że chce się fotografie do dowodu i będzie wiedział o co chodzi - zrobi w takim formacie jak trzeba a jeśli będzie trzeba to odpowiednio ustawi głowę osoby fotografowanej aby zdjęcia były takie jak wymaga prawo). Ogólnie producencka nie odbiega od wyrabiania dowodu gdy jest się pełnoletnim czyli trzeba wypełnić wniosek (można go uzyskać w urzędzie lub wydrukować z Internetu) a przy składaniu mieć ze sobą odpis skrócony aktu urodzenia. W urzędzie zostanie sporządzony formularz na którym składasz podpis. Gdy dowód będzie do odbioru możesz przyjść po niego sam, może też przyjść ktoś z prawnych opiekunów.

Wielkie dzięki za szybką odpowiedź. Czy wiesz skąd można pobrać taki wniosek żeby go wydrukować?

Powrót