dowód osobisty

• Autor wątku Autor wątku tomek_boro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
T

tomek_boro

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witajcie,

Wczoraj zdarzyła mi się taka sytuacja:
Podczas meldowania się w urzędniczka, stwierdziła, że mam nieważny dowód osobisty (co było prawdą, bo minęły już 3 miesiące od daty wymeldowania) i obcięła nożyczkami róg... Pozbawiając mnie tym samym dowodu, chociaż nieważnego. Dodam, że zwlekałem z wymianą dowodu na decyzję o zameldowaniu się. Proszę o informację czy urzędniczka miała prawo zniszczyć mój dowód, przed wyrobieniem nowego? Teraz praktycznie jestem bez dokumentu tożsamości.
Będę wdzięczny za odpowiedź, pozdrawiam.

Miała prawo. A nawet obowiązek. Twoje wina, że nie zadbałeś o dokument tożsamości odpowiednio wcześniej.

Z ustawy o ewidencji ludności i dowodach osobistych.
Przepis prawny:
Art. 43. (41) 1. Dowód osobisty podlega unieważnieniu:

1) z dniem zawiadomienia o jego utracie, zniszczeniu lub z dniem przekazania przez osobę trzecią znalezionego dowodu osobistego;

2) z dniem utraty obywatelstwa polskiego przez jego posiadacza;

3) z dniem zgonu jego posiadacza;

4) z dniem odbioru dowodu osobistego wydanego w miejsce poprzedniego, z wyłączeniem przypadków, o których mowa w pkt 1 i 6;

5) po upływie 3 miesięcy od zaistnienia okoliczności, o których mowa w art. 40 ust. 1 pkt 1, w przypadku niezłożenia przez posiadacza dowodu osobistego wniosku o jego wymianę;

6) z dniem upływu ważności dowodu osobistego.

2. W przypadku obywateli polskich przebywających za granicą termin, o którym mowa w ust. 1 pkt 5, wynosi 4 miesiące.

3. Unieważnienie dowodu osobistego w przypadkach, o których mowa w ust. 1, następuje w formie czynności materialno-technicznej.

4. Dowód osobisty wydany z naruszeniem przepisów ustawy podlega unieważnieniu w drodze decyzji administracyjnej oraz obowiązkowi zwrotu z dniem uprawomocnienia się tej decyzji.

Ta czynność materialno-techniczna to właśnie przecięcie rogu dowodu.

Aha, dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź.

Uzupełniając post Ag_Maz - to, że czynność materialno-techniczna polega na obcięciu rogu dowodu osobistego wynika z § 33 pkt 2 rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 6 lutego 2009 r. w sprawie wzoru dowodu osobistego oraz trybu postępowania w sprawach wydawania dowodów osobistych, ich unieważniania, wymiany, zwrotu lub utraty (Dz.U. Nr 47, poz. 384):

Przepis prawny:
Organ unieważniający podejmuje następujące czynności:

1) wprowadza do ewidencji informacje o dacie i przyczynie unieważnienia dowodu osobistego w sposób określony w § 34 i 35;

2) odcina jeden z rogów unieważnianego dowodu osobistego o powierzchni co najmniej 1 cm[2].

Podczepię się pod temat.
Pod koniec sierpnia kończy mi się ważność dowodu osobistego, Jak rozumiem obecność osobista jest niezbędna.
Jednak czy muszę pojawić się osobiście w UM w miejscu mojego zameldowania czy też można to zrobić w dowolnym UM w kraju?

Druga sprawa to z tego co wyczytałem na nowy dowód osobisty czeka się ok. 30 dni. Czy jeśli wiem że przed uzyskaniem nowego dowodu ważność starego się skończy istnieje możliwość korzystania z tego nieważnego (urzędowe potwierdzenie tożsamości na podstawie innego dokumentu?)

Ostatnia edycja:
Można poprosić UM w którym się jest zameldowanym tymczasowo o pośrednictwo w wyrobieniu dowodu osobistego. Ten UM wysyła wniosek do Twojego macierzystego UM.
Jako równoważny dowód tożsamości jest traktowany paszport, o ile taki posiadasz. Posługiwanie się nieważnym dowodem osobistym jest niezgodne z prawem.

Witam , podczepię się do tematu. Chodzi właśnie o obcinanie rogu dokumentu. Mój ojciec będzie wymieniał prawo jazdy z powodu na badania lekarskie na kierowcę zawodowego. Jednakże kat. "B" ma bezterminową więc jeszcze nie musi wymieniać prawka ale tu nie chodzi tylko o to prawko.
Sprawa dotyczy też właśnie dowodów osobistych które mają ważność wydrukowaną , są naszą własnością i za te dokumenty płacimy pieniądze ok. 100zł. Dokument jest moją własnością , za którą zapłaciłem , a urzędnik po prostu mi go niszczy. Jak jest tak na prawdę z tymi dokumentami bo widzę tutaj tylko , że w jakiejś ustawie mogą obcinać, a nie ma nic odnośnie zniszczenia mienia. Jeżeli za coś płacimy i coś jest nasze to jak można komuś to zniszczyć? :mad:
Bez względu na wszystko to tak jak ja bym podszedł do czyjegoś auta i sobie kawałek opony tak mniej więcej cm2 obciął :) Albo w urzędzie w zamian za obcięcie rogu dokumentu obciął kawałek swetra urzędnika :) :o

Jak się ma do tego ten przepis?:

Art. 288.
§ 1. Kto cudzą rzecz niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku,
podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Lub:

Art. 124. § 1.
Kto cudzą rzecz umyślnie niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku, jeżeli szkoda nie przekracza 250 złotych, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

Ja rozumiem, gdy mi niszczą dokument za który nie płace, ale jeżeli niszczą coś za co płacę no to sorry, ale to jest nie w porządku :(:mad:

zapłaciłeś 100 zł za dowód osobisty??

Dowód osobisty nie jest Twoją własnością, tylko własnością Rzeczypospolitej Polskiej, której urzędnik jest przedstawicielem.
Poza tym, dowód osobisty jest bezpłatny - nie wiem, skąd Ci się wzięło te 100 zł.

Nie zapłaciłem za dowód stówki ale dałem przykładową kwotę przy wymianie dokumentów, np: prawo jazdy lub dowód osobisty :) a przy wymianie dodatkowo muszę zrobić aktualne zdjęcie , które też kosztuje i stracić dniówkę w pracy podczas wymiany dokumentu. O to chodzi że obywatel traci kasę i płaci za dokument a oni go niszczą :)

wymiany dowodów osobistych są bezpłatne. prawa jazdy do tej pory wyrabiane były bezterminowo i nikt ich nie unieważniał bez powodu.

A co do zdjęć to oczekujesz że prywatny fotograf zrobi je za darmo, albo że urząd zwróci ci za nie kase? wszak możesz rozwiesić w domu prześcieradło i sam sobie za free zrobisz zdjęcia;)

Najgorsze jest to że nie czytacie ze zrozumieniem a się wypowiadacie.
Robisz zdjęcie płacisz 30-50zł , wyrabiasz prawo jazdy koszt ok 100zł i tak jak powiedzmy w moim przypadku jest bezterminowe. Teraz tak na kat. "D" co trzy lata robisz badania lekarskie , które wpisuje się w prawko.
Dzięki tym badaniom możesz przewozić ludzi.
Mając bezterminowo "B" i "D" w tym roku musisz je aktualizować z powodu badań do "D" , a więc wydają Ci nowe prawo jazdy , które przez durny przepis już nie może być bezterminowe :( Dodatkowo niszczą Ci Twój stary dokument za który zapłaciłeś kasę. Chodzi o to , że to moje mienie , ten blankiecik , a przepis jeden mówi , że jest nieważny i muszą go zniszczyć , czyli obciąć róg dokumentu , a inne paragrafy mówią , że za zniszczenie mienia grozi kara. Pomijam terminowość prawa jazdy bo to w ogóle oddzielny wątek i działanie prawa wstecz , które podobno tez nie powinno mieć miejsca!!
Chodzi o to czy mają prawo go w końcu zniszczyć czy nie??

JarekSkorpion napisał:
Chodzi o to czy mają prawo go w końcu zniszczyć czy nie??
Ile byś jeszcze bredni nie napisał, to wciąż odpowiedź brzmi, tak. A jak dowód uważasz za mienie, to przed unieważnieniem go sprzedaj z zyskiem.

nie wiem czemu urzędnik ma unieważniać (nożyczkami) dowód, który już jest nieważny, bo upłynął termin jego ważności:?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót