dowód osobisty

• Autor wątku Autor wątku 410N
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
4

410N

Witam Wszystkich użytkowników forumprawne'go.

Niedawno skończyłem 18 lat i niestety z tej strony wynika, że muszę wyrobić sobie dowód osobisty. Niezbyt mi się to podoba. Wolę nosić przy sobie paszport lub prawo jazdy, a tego dokumentu najchętniej bym nie wyrabiał.

Tu moje pytanie, czy w jakiś sposób można z niego zrezygnować?

... ewentualnie czy da się zrobić z niego żart, tzn że osoba, która weźmie go do ręki i przeczyta, uśmieje się, ale w kwestii prawnej wszystko byłoby OK.

P.S. w najbliższym czasie nie zamierzam rezygnować z obywatelstwa polskiego, czuje się Polakiem, ale nie lubię gdy coś jest mi narzucane.

Liczę na Waszą pomoc i przepraszam za wszelkie błędy ;)

Pozdrawiam

to z podatków też nie będziesz się rozliczał bo jest to narzucane?

fewa5 napisał:
to z podatków też nie będziesz się rozliczał bo jest to narzucane?

Podatek to co innego ;) Nie płacą podatku zaszkodziłbym tylko innym, a nie taki jest mój cel.

Tak jak pisałem, chciałem się dowiedzieć czy można w jakiś sposób zrezygnować z dowodu osobistego, ale jednocześnie zachować obywatelstwo Polskie, a jeżeli się nie da czy można wyrobić go w formie żartu (żartem oczywiście byłyby umieszczone w nim dane).

Dla niektórych moje pytanie może być głupie, ale nie znam się na prawie, dlatego jestem tutaj i proszę o pomoc.

410N napisał:
... Dla niektórych moje pytanie może być głupie, ...
Chyba nawet nie wiesz jak bardzo.

Odpowiedź jest jedna:
Przepis prawny:
USTAWA z dnia 6 sierpnia 2010 r. o dowodach osobistych
Art. 5.
2. Pełnoletni obywatel Rzeczypospolitej Polskiej zamieszkujący na jej terytorium jest obowiązany posiadać dowód osobisty.

PS.
Przepis prawny:
Art. 79.
Kto:
1) uchyla się od obowiązku posiadania lub wymiany dowodu osobistego,
2) zatrzymuje bez podstawy prawnej cudzy dowód osobisty,
3) nie zwraca dowodu osobistego w razie utraty obywatelstwa polskiego,
podlega karze ograniczenia wolności do 1 miesiąca albo karze grzywny.

Ostatnia edycja:
LeszsekS, bardzo dziękuje za Twoją odpowiedź :)

Na resztę swoich pytań już zdążyłem znaleźć rozwiązanie.

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Zapoznaj się z treścią, wskazanej powyżej, ustawy.

PS
Być może skończyłeś 18 lat, ale co z tego ?

LeszsekS napisał:
PS
Być może skończyłeś 18 lat, ale co z tego ?

No właśnie nic ... nadal jestem taki jak wcześniej z tym, że doszło mi kilka obowiązków.

Pytanie zadałem tylko po to, by nie być jak reszta społeczeństwa, która ślepo robi, to co inni im karzą. Jeżeli już jest mi coś narzucone, to chciałbym to zrobić w niestandardowy sposób.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc ;)

Temat do zamknięcia

Proponuję wycieczkę do Somalii w celu zweryfikowania jak w praktyce sprawdza się anarchia

Ale dowodu nie musisz nosić ze sobą w ogóle. Możesz go wyrobić i trzymać w domu. Oczywiście nie załatwisz nic w banku, urzędzie itp.

Ale jeśli wolisz nosić ze sobą prawo jazdy lub paszport to nie ma problemu.

A nawet nie musisz nosić niczego! :)

LeszsekS napisał:
O tej porze roku to nie w tej strefie klimatycznej.

Haha! Chodziło o dokumenty... ale faktycznie może w tym poście warto było uściślić :)

W końcu autor nie chce być taki jak wszyscy :)

Art.*51.*§*1.*Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

Powrót